Sirenele de alarmare publică vor fi acționate în întreg județul miercuri, în intervalul 10.00 - 11.00, în cadrul exercițiului lunar programat pentru iunie.
Exercițiul face parte din campania "Miercurea alarmelor", derulată la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din vara anului trecut, pentru verificarea echipamentelor specifice din teritoriu, dar și pentru evaluarea reacției autorităților.
"La nivelul județului Prahova, sunt 313 sirene (72 electronice și 241 electrice) astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. În anul 2018 s-au desfăşurat un număr de 11 exerciţii de verificare a modului de cunoaştere, organizare şi desfăşurare a activităţilor de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare în localitățile Gura Vitioarei, Lipănești, Măgurele, Dumbrăvești, Păulești, Gornet Cricov, Iordăcheanu, Plopu, Măgureni, Florești și Filipeștii de Târg. Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare- alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul acestui an, personalul specializat a verificat 14 mijloace de alarmare a populației (3 electronice și 11 electrice)", au anunțat reprezentanții ISU Prahova.
Acțiunea de miercuri, 6 iunie, va fi un exercițiu, iar autoritățile atrag atenția că, în ciuda disconfortului care ar putea fi creat de declanșarea alarmelor, demersul este unul necesar, iar populația nu trebuie să intre în panică, totul fiind strict o simulare.
Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt : alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.
Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.