Luni s-a judecat, la Înalta Curte de Casație și Justiție, un nou termen în apelul din dosarul fostului deputat Sebastian Ghiță și al fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu. În instanță, Vlad Cosma a renunțat la calitatea de martor protejat și și-a schimbat declarațiile, susținând că denunțul i-ar fi fost dictat de Mircea Negulescu, la acea vreme procuror al DNA Ploiești.
Vlad Cosma a spus că nu își menține niciuna dintre cele trei declarații date în dosar. "Denunțul din 29 aprilie 2015 a fost invenția procurorului Negulescu. În aprilie-mai 2015, prin mai multe metode, procurorul Negulescu, de la PCA Ploieşti, a încercat să mă determine și a și reușit să semnez mai multe declarații de martor protejat, inclusiv denunțuri, care ulterior au fost declinate la DNA Ploiesti. Denunțul și declarațiile din acest dosar sunt dictate și tehnoredactate după propria exprimare de Mircea Negulescu și judiciaristul Mihai Iordache. Mi s-a acordat statutul de martor protejat, cererea de mână de acordare a statutului am scris-o la cererea lui Negulescu, care făcea acest lucru în mai multe dosare. Pot pune la dispoziția instanței o dovadă în acest sens pe care am depus-o și la PICCJ unde se află în lucru un dosar referitor la modul în care se făceau anchete de către procurorii Negulescu și Onea de la DNA Ploiești. (..)Nu am vrut eu sa fac denunțuri, nu am cerut eu statutul de martor cu identitate protejată, ba chiar Negulescu spunea în oraș ce identitate mi-a dat. Niciodată nu am solicitat și beneficiat de vreo reducere de pedeapsă pentru denunțuri făcute. Când mi s-a cerut să semnez denunțul dictat de Negulescu lui Mihai Iordache, lângă mine era și Alexe Răzvan, care ulterior redactării declarației mele a primit și el în prezența mea o identitate protejată și i-a fost dictat și acestuia un denunț sau o declarație care să se coroboreze cu declarația mea și cu o altă declarație pe care Negulescu o flutura, afirmând că este a unui domn Tănase, după care se ghida când formula aceste denunțuri. Aceste declarații nu au fost înregistrate audio video nici la PCA Ploiești și nici la DNA Ploiești, tocmai pentru a nu se vedea această metodă", a susținut Vlad Cosma, la ÎCCJ, potrivit stiripesurse.ro.
Fostul deputat a mai spus că a dat declarațiile în condițiile în care în permanență a fost "constrâns și șantajat cu libertatea membrilor familiei". "La momentul respectiv eram păzit efectiv ca să declar ce își doreau procurorii în aceasta cauză", a mai spus Vlad Cosma.
Acesta a precizat că în anul 2016 procurorul Deaconu Giluela de la DNA Ploieşti l-a anunţat că trebuie să meargă la Instanţa supremă, pentru a fi audiat în dosarul lui Ghiţă, iar în timpul declaraţiei din instanţă a fost "păzit" de un poliţist. "I-am spus doamnei procuror că refuz să susţin declaraţia şi că nu doresc să merg la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, moment în care a intervenit procurorul Lucian Onea, care mi-a spus pe un ton ameninţător că trebuie să merg şi că nu am ce să fac. Ţinând cont de starea de constrângere psihică la care am fost supus timp de doi ani, eu şi membrii familiei mele, am acceptat să vin în instanţă, unde am fost escortat de poliţista Florea Gabriela. În drum spre Bucureşti, i-am spus că nu doresc să susţin declaraţia, dânsa a continuat în maşină să îmi spună declaraţia pe care trebuia să o recit la ÎCCJ. Când am ajuns în instanţă, i-am spus încă o dată că nu doresc să dau declaraţie, iar ea l-a sunat pe Onea şi a primit indicaţii precise să stea cu mine în camera unde eram audiat prin videoconferinţă. Florea Gabriela a continuat să mă înveţe ceea ce trebuia să susţin în timpul audierii. Când a început audiere mea, doamna poliţist Florea Gabriela s-a ferit de camera video, pentru a nu se vedea că îmi dictează declaraţia. Ea mi-a şoptit şi gesticulat cum să răspund la întrebările adresate din sala de judecată. Am reuşit în acele clipe să pozez situaţia în care mă aflam. Vă pot pune la dispoziţie poza (...) Când am răspuns la întrebări eram păzit pentru a spune ceea ce doreau procurorii", a spus Vlad Cosma, citat de Agerpres. El susține că, în momentul în care a dat declaraţia la ÎCCJ, uşa încăperii în care se afla a fost în permanenţă deschisă, pentru ca următorul martor - Răzvan Alexe - să audă declaraţiile.
Vlad Cosma a fost audiat, luni, ca martor, de Instanța Supremă, în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă şi fostul primar din Ploieşti, Iulian Bădescu, sunt cercetaţi pentru dare, respective luare de mită. Pe fond, cei doi au fost achitați de judecători, dar hotărârea a fost atacată de DNA.
Luni, instanța a dat un nou termen în dosarul Ghiță - Bădescu, pentru data de 24 septembrie.