Școala Gimnazială "Andrei Mureșanu" din Ploiești găzduiește, vineri seară, o conferință susținută de psihologul clinician Marius Teodor Zamfir, în cadrul căreia specialistul va aborda una dintre temele de maxim interes și, totodată, o mare provocare în creșterea și educarea copilului, în secolul XXI.
Conferința "Genetica, neurologia și psihologia dezvoltării copilului" va trata parcursul de la stimularea corespunzătoare la ceea ce a fost denumit de psihologul clinician Marius Teodor Zamfir drept "autism virtual". Evenimentul va avea loc vineri, pe 9 noiembrie, de la ora 17.00, la Școala Gimnazială "Andrei Mureșanu" din Ploiești.
Într-un interviu publicat pe stopautismvirtual.ro, psihologul clinician Marius Teodor Zamfir explică la ce se referă prin sintagma "autism virtual": "Autismul nu este o boală. De exemplu, până în prezent, nu exista nici un tip de analiză (genetică, de sânge, imagistică etc) care să identifice autismul. Autismul este o tulburare pervazivă de dezvoltare, de natură neuro biologică, mai precis o tulburare de neuroconetivitate (anumite regiuni din creier prezintă ori prea multe ori prea puţine legături neuronale). Ceea ce denumim noi tulburare de spectru autist (TSA) reprezintă o serie de comportamente şi caracteristici pe care le întâlnim la copilul respectiv. Orice instrument (test psihologic) de evaluare a autismului identifică, pe baza observaţiei clinice, existenţa sau absenţa acestor comportamente şi aşa putem pune un diagnostic. La fel ca în «autismul clasic» aceste comportamente apar şi în „autismul virtual”, tocmai de aceea l-am denumit autism. Oricum, peste 75% din cazurile care ajung la noi prezintă deja diagnostic de TSA de la medicul neuropsihiatru. Denumirea de virtual am folosit-o deoarece exista o legătură de cauzalitate directă între consumul excesiv (peste 4-5 ore/zi) de mediu virtual (smartphone, tableta, TV, laptop, etc) şi comportamentele specifice TSA. Iniţial, în anul 2013 am folosit termenul de autizare într-o primă lucrare publicată, dar din anul 2014 în toate conferinţele de profil am folosit termenul de Autism Virtual".
Specialistul a lansat și o campanie dedicată prevenirii și combaterii acestui tip de comportament. Pe pagina stop stopautismvirtual.ro a fost publicat anunțul potrivit căruia donații în vederea susținerii acestui demers de pot face în CONT BANCAR – RON: RO46 RZBR 0000 0600 1232 8362, Beneficiar Asociația pentru Sănătate Mintală a Copilului. Specificați că donați pentru susținerea proiectului "StopAutismVirtual". Pentru orice alt tip de donații sau sponsorizări puteți obține detalii la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la tel. 0762.81.81.24.