Desaga cu tradiții a românilor s-a umplut de-a lungul vremii cu obiceiuri care se respectă, din cele mai vechi timpuri și până astăzi, de cei care cred că anumite gesturi, fapte sau superstiții le pot aduce bunăstarea sau măcar alunga din ghinion.
De la ce punem pe masa de Revelion până la hainele pe care le purtăm, modul în care ne comportăm sau ce avem prin buzunare la cumpăna dintre ani, fiecare detaliu contează, potrivit obiceiurilor păstrate din Bătrâni.
Se spune că, la trecerea în noul an, este bine să poți haine noi, de preferat și ceva roșu, ca să fii iubit, iar în buzunare să ai grijă ca la miezul nopții să ai bani, dar și niște boabe de grâu.
În noaptea de Anul Nou, potrivit credințelor păstrate din bătrâni, nu ai voie să plângi, altfel vei avea un an plin de evenimente nefericite, nici să te cerți și nici să ajungi cu datorii. În Ajun nu ai voie să duci gunoiul, ca să nu arunci norocul, și e bine să șii ușa larg deschisă. Contează, însă, și pentru cine. Se spune că, dacă prima persoane care îți intră în casă după miezul nopții este blondă sau roșcată, vei avea un an rău. În schimb, există convingerea că persoanele brunete aduc noroc. De asemenea, este bine ca prima dată să-ți treacă pragul un bărbat.
Anul Nou trebuie să te găsească neapărat cu vâsc în casă și cu de toate pe masă, mai puțin carne de pasăre. Se spune că asta atrage pagube, pentru că se împrăştie norocul așa cum păsările împrăştie pământul pe care-l scormonesc. Neapărat, din meniu nu trebuie să lipsească peștele, ca să intri lin în noul an.
La miezul nopţii, deschide larg ferestrele şi uşile casei pentru a alunga ultimele rămăşiţe de ghinion şi energii negative din 2018, pentru a nu rămâne în casă şi în anul următor.
Foto: hanulbanului.ro