Peste 20 de orașe din România au fost incluse în raportul pe 2018 întocmit de AirVisual, al celor mai poluate localități din lume. Municipiul prahovean ocupă locul cinci la nivel național, după Iași, Cluj, Brașov și București.
Raportul include peste 3.000 de oraşe, iar rezultatele acestuia se bazează pe date calitative obţinute din surse de monitorizare publică, în timp real sau aproximativ timp real, scrie Adevarul. Ploieștiul figurează cu o medie de 19,4 ug/m3, luna ianuarie înregistrând cele mai mari valori medii - 28,5 ug/m3. Raportul se referă la poluarea cu PM 2,5, particule în suspensie.
Potrivit site-ului calitateaer.ro, sursele antropice pentru acest tip de poluanți atmosferici sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice, dar și traficul rutier, care contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și din cauza arderilor incomplete.
"Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură", se mai arată pe site-ul calitateaer.ro.
La nivel mondial, din totalul orașelor incluse în raport, municipiul prahovean se află pe locul 720.