Primăria Sinaia a emis un comunicat de presă referitor la nefuncţionarea telegondolei, acuzând grupul de interese al deputatului PDL de Valea Prahovei, Cristian Burlacu.
Iată comunicatul Primăriei Sinaia:
„Primăria oraşului Sinaia respinge acţiunea coordonată a grupurilor de interese care doresc să obţină în mod ilegal telegondola comunităţii şi anunţă public că va face toate demersurile necesare pentru a bloca încercarea acestor grupuri de a îşi însuşi un bun al comunităţii.
Primăria oraşului Sinaia va face toate demersurile legale de a proteja acest bun public de gruparea de interese care încearcă să blocheze funcţionarea telegondolei şi să şi-o însuşească, şi a sesizat organele abilitate prin deschiderea proceselor de recuperare a daunelor cauzate de nefuncţionarea instalaţiei de transport pe cablu.
Considerăm că ne confruntăm cu un grup de interese care acţionează în mod coordonat împotriva comunităţii locale. Grupul este format din deputatul PDL Cristian Burlacu, care dezinformează opinia publică în interes privat, precum şi societatea comercială care a întârziat să remedieze problemele semnalate de I.S.C.I.R. la telegondolă.
În luna mai 2011 I.S.C.I.R nu a mai prelungit autorizaţia de funcţionare a telegondolei, din cauza faptului că Dunărea IFN S.A. nu a luat nici o măsură de remediere a alunecării stâlpului 6, aşa cum I.S.C.I.R. recomandase anterior.
Din luna mai a acestui an şi până în prezent telegondola nu a mai funcţionat, iar SC Transport Urban Sinaia S.R.L a notificat lipsa încasărilor şi a pierderilor înregistrate către Dunărea IFN S.A considerând că aceasta este direct răspunzătoare în calitate de proprietar-locator al instalaţiei.
Totodată, Dunărea IFN S.A avea obligaţia să asigure buna funcţionare a acesteia, inclusiv sub aspectul relocării stâlpului 6 pe un teren sigur. Deşi au fost notificaţi in legatura cu aceasta problema, societatea Dunărea IFN S.A a început lucrările de relocare a stâlpului 6 abia în luna septembrie a acestui an. Ca urmare a inacţiunii Dunărea IFN S.A, autoritatea locală a fost privată de sume importante de bani.
În urma prelungirii nejustificate a lucrărilor, în septembrie 2011 SC Transport Urban Sinaia S.R.L a convocat Dunărea IFN S.A la consiliere prealabilă pentru recuperarea prejudiciului cauzat de nefuncţionarea instalaţiei.
Ulterior, Dunărea IFN S.A. a emis o notificare de reziliere unilaterală a contractului pentru neplata ratei aferente lunii iunie 2011 la care SC Transport Urban SRL a răspuns prin respingerea declaraţiei de reziliere a contractului, motivând refuzul la plata facturilor emise în temeiul excepţiei de neexecutare a contractului.
Consiliului Local Sinaia a dat dovadă de foarte mare responsabilitate şi s-a întrunit în data de 26 octombrie 2011 în şedintă de îndată pentru a lua cunoştinţă de adresa înaintată în data de 25 octombrie de Dunărea IFN S.A prin care anunţa rezilierea contractului de leasing şi începerea executării silite a debitului urmărit, ca urmare a întârzierii SC Transport Urban Sinaia S.R.L cu 90 de zile la plata ratei de leasing.
Deşi au fost convocaţi şi anunţaţi de importanţa punctului de pe ordinea de zi, de la aceasta şedinţă au lipsit nejustificat doi dintre membrii-reprezentanţi ai Partidului Democrat Liberal, al căror şef direct pe linie de partid este nimeni altul decât Burlacu Cristian, deputat PDL şi preşedinte al organizaţiei locale a acestui partid, persoana care în mod constant dezinformează pe tema telegondolei.
Primăria oraşului Sinaia va acţiona în continuare în interes public şi va pune la dispoziţie toate informaţiile referitoare la cele prezentate mai sus instituţiilor abilitate şi mass media".
Replica lui Cristian Burlacu
"Cer public demisia primarului Vlad Oprea, a directorului SC Transport Urban Sinaia și a consilierilor locali, care continuă să trateze orașul Sinaia ca pe o moșie personală"
Camera Deputaţilor / DECLARAȚIE POLITICĂ
Sinaia a pierdut Telegondola!
Stimați colegi,
În decembrie 2007, la Sinaia, se inaugura, cu mare fast, Telegondola, o investiție în valoare de aproape 8 milioane de euro, cireașa de pe tort a stațiunii noastre montane, care urma să rezolve nemulțumirile cele mai mari ale turiștilor schiori: aglomerația de la telecabină și starea execrabilă a drumului spre Cota 1400.
Festivitatea a avut loc, totuși... fără schiori, deoarece obiectivul nu era autorizat I.S.C.I.R., și... cam în grabă, probabil pentru a lua caimacul inaugurării unei investiții similare, la Azuga.
Dar iată ce comparații interesante făcea, la momentul respectiv, MEDIAFAX:
Telegondola de la Sinaia este o instalaţie tip 8-MGD, realizată de firma austriacă Doppelmayer, are staţia de bază la altitudinea de 1.006 m, staţia de vârf la 1.416 m. Lungimea traseului este de 1.385 m, la o diferenţă de nivel de 410 m şi circulă cu o viteză de 6m/s, având o capacitate de transport de 1.700 persoane/oră.
Valoarea totală a investiţiei este de 7. 705.950 de euro, inclusiv TVA şi taxele aferente leasing-ului, Guvernul alocând pentru acest proiect 7.500.000 lei, restul de bani fiind investiţie a administraţiei locale, în urma unui contract de leasing.
Telegondola de la Azuga este o investiţie privată a firmei Romenergo şi costă aproximativ 5 milioane de euro.
Telegondola are 49 de cabine cu o capacitate de transport de 2.000 persoane/oră, urcă la o diferenţă de nivel de 550 m pe un traseu cu o lungime de 1.800 m şi deserveşte întreg domeniul schiabil al staţiunii Azuga care cuprinde pârtiile Cazacu, Sorica, Sorica Sud şi La Stână, ce se întind pe o lungime totală de 6 km.
Întrebat de ce telegondola de la Azuga, care are o capacitate de transport mai mare şi circulă pe un traseu mai lung, costă mai puţin decât cea de la Sinaia, realizată din bani publici, primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, a afirmat că cele două investiţii nu suportă comparaţie şi a explicat că preţul mai mare al telegondolei din Sinaia se justifică şi prin taxele de leasing şi dobânda aferentă contractului de leasing.”
Ce ar mai putea fi spus despre această megainvestiție?
Multe: că au apărut defecțiuni, că s-au remediat cu întârziere, că a constituit pretextul înființării unei sinecuri pentru unul dintre apropiații lipsiți de experiență ai primarului devenit, astfel, director al Societatății Transport Urban Sinaia.
Sau comic, dacă nu ar fi trist!, Telegondola a devenit pretext chiar și pentru blocarea accesului autoturismelor la Cotă, pe traseul consacrat, primarul ”rezolvând”, astfel, două probleme care s-au dovedit, ani la rând, insurmontabile: repararea și, respectiv, deszăpezirea drumului respectiv!
După toate aceste ”peripeții”, ca și când nu ar fi fost destule și... suficient de păguboase, iată, astăzi, noi, sinăienii, ne aflăm într-o situație inacceptabilă: aceea de a ne fi luată Telegondola dacă nu din stațiune, atunci măcar din patrimoniul localității.
Motivul?
La 30 septembrie a.c., SC Transport Urban Sinaia înregistra 90 de zile întârziere la plata ratei de leasing, fiind notificată în legătură cu rezilierea contractului și iminența înstrăinării bunului!
Cu alte cuvinte, directorul SC Transport Urban, ocupat, peste măsură, cu problemele de... concediu, a „omis” să plătească, timp de trei luni, ratele și a uitat cu desăvârșire ce riscuri presupune o astfel de amnezie....
În egală măsură, mentorul său, primarul, reacționează... cu multă delicatețe și întârzire: în loc să convoace, imediat, Consiliul Local, unic acționar al Societății în culpă, să ceară demiterea incompetentului și să ia împuternicire pentru renegocierea clauzelor contractuale, îl convoacă abia pe 26 octombrie, dupa ce a fost emisa o sentinta executorie si fara cale de atac, ca să fie de acord să... angajeze o casă de avocatură, care să reprezinte interesele Primăriei în acest conflict...
Cu alte cuvintre, alți bani/ probabil mulți!/, si mai mult ca sigur fara niciun rezultat, și altă.... ”distracție” pentru același subiect: Telegondola, acum, în prag de iarnă și înaintea apropiatului Festival Olimpic pentru Tineret!
Iată de ce, stimați colegi, cer public demisia primarului Vlad Oprea, a directorului SC Transport Urban Sinaia și a consilierilor locali, care continuă să trateze orașul Sinaia ca pe o moșie personală, pe care totul le este permis stăpânilor și arendașilor înscăunați de primar, precum și anchetarea cazului de către organele statului abilitate.
Cristian- Ion Burlacu,
Deputat Colegiul 1 Prahova