Percheziții de amploare, miercuri dimineață, în București și în județele Ilfov, Călărași, Ialomița, Teleorman și Prahova, într-un dosar de fals și înșelăciune cu prejudiciu de 3,74 milioane de lei.
Membrii grupării sunt bănuiți de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals. În ultimul an, aceștia ar fi accesat credite de la bănci cu documente false. Mai exact, gruparea ar facilitat obținerea, în mod fraudulos, de produse de creditare de către persoane fizice care nu aveau loc de munca și nu realizau venituri, cauzând astfel mai multor instituții de creditare un prejudiciu care se ridică la peste 3.740.000 de lei.
"În perioada iulie 2018 – august 2019, membrii grupului au facilitat obținerea, în mod fraudulos, de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc.), de către persoane fizice care nu aveau loc de muncă și care nu realizau venituri. Astfel, respectivele persoane fizice, au solicitat acordarea de împrumuturi/credite, pretinzând, în mod mincinos, că sunt angajate și obțin venituri salariale necesare pentru a achita ratele aferente împrumuturilor contractate. În fapt, aceste persoane, fie nu erau angajate deloc, fie aveau contracte individuale de muncă active, însă veniturile salariale lunare realizate nu le permiteau obținerea facilităților de creditare solicitate. Prezentând o situație nereală privind veniturile realizate, solicitanții creditelor deveneau clienți eligibili pentru obținerea împrumuturilor. Majoritatea persoanelor care au depus cereri de creditare (titularii contractelor de credit) aveau același profil social, persoane cu studii medii și cu situație materială precară, unele dintre acestea fiind cunoscute cu antecedente penale", au explicat procurorii DIICOT care au oferit, astăzi, detalii despre această anchetă.
Membrii grupului pretindeau un comision de la persoanele care solicitau creditul și pentru care asigurau angajarea fictivă și retroactivă a acestor persoane în cadrul mai multor societăți comerciale pe care le controlau, consilierea cu privire la unitățile bancare/IFN-urile la care trebuie să înregistreze cererile de creditare, întocmirea în fals de contracte individuale de muncă, adeverințe de venit, rapoarte per salariat etc. și remiterea acestor înscrisuri solicitanților produselor de creditare, deplasarea la sediile unităților bancare/IFN-urilor împreună cu solicitanții împrumuturilor pentru a înregistra cererile de creditare sau chiar confirmarea telefonică a calității de angajat și veniturilor realizate de persoanele care au solicitat produse de creditare.
"La data de 30.10.2019 procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alti 9 inculpaţi. De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți luarea măsurii preventive în lipsă a unui număr de 2 inculpaţi", au precizat procurorii DIICOT.
Cele 35 de percheziții derulate miercuri au fost efectuate cu sprijinul B.C.C.O. Ploiești, B.C.C.O Pitești, B.C.C.O Constanța, BCCO Târgu Mureș, S.C.C.O Dâmbovița și SCCO Neamț şi Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei”Vlad Țepeș”.