Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a dedicat, evenimentelor rutiere, un capitol important din bilanțul activității instituției pe anul 2019, consemnând un număr în creștere a numărului de accidente, dar totodată a scădere a cazurilor soldate cu persoane decedate sau rănite grav. Polițiștii au observat că, de cele mai multe ori, tragediile se produc pe fondul neacordării de prioritate, dar și din cauza abaterilor comise de pietoni sau bicicliști, și subliniază că aglomerația constantă de pe Valea Prahovei și creșterea numărului de mașini contribuie la evoluția problematicii rutiere.
Bilanțul IJP Prahova arată că, în anul 2019, numărul total al accidentelor a crescut cu 3,38%, tendință rezultată din numărul mai mare de accidente ușoare (+8,11%). În schimb, a scăzut rata evenimentelor grave, cu 5,87%, iar odată cu ea s-a redus numărul persoanelor decedate, cu peste 22%. În 2019 au fost înregistrați și cu aproape 3% mai puțin răniți grav.
Sinteza realizată de Poliție arată că, în 14,95% din cazuri, accidentele au avut loc pe fondul neacordării de prioritate altor vehicule, această fiind principala cauză a evenimentelor rutiere petrecut în județ, pe parcursul anului trecut. Urmează, în clasament, abaterile bicicliștilor (14,07%), abaterile pietonilor (13,78%), viteza neregulamentară (12%) și neacordarea de prioritate pietonilor (10%).
Aceste cinci cauze au generat 64,97% din totalul accidentelor rutiere grave, iar sancţiunile contravenţionale dispuse pentru combaterea lor (24.634) reprezintă 35,64 % din totalul celor aplicate în 2019. 42,8% din totalul accidentelor grave de circulaţie au fost generate de primele trei cauze (neacordare prioritate vehicule, abateri bicicliști și pietoni), iar pentru combaterea lor au fost aplicate 7.861 de sancțiuni (11,37% din numărul total de sancțiuni).
Potrivit Poliției, pe drumurile naționale din județ s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave (112). Acest lucru se explică prin faptul că acest tip de reprezintă cea mai mare suprafaţa/întindere a părţii carosabile din judeţ și prin numărul mare de autovehicule şi intensitatea traficului rutier. De asemenea, reabilitarea suprafeţei carosabile a permis deplasarea cu viteze superioare şi, implicit, înregistrarea unor coliziuni cu vătămări corporale grave sau chiar decese. În plus, în zonele în care nu sunt amenajate trotuare, circulația pietonilor se face pe partea carosabilă.
"Din analiza datelor statistice înregistrate în anul 2019, se poate observa că ziua din săptămână în care s-au produs cele mai multe accidente a fost lunea - 66, spre deosebire de anul 2018 în care ziua cu cele mai multe accidente a fost vinerea - 68, iar luna cu cele mai multe accidente rutiere a fost decembrie, când s-au înregistrat 40 de accidente (-4)", au mai arătat reprezentanții IJP Prahova, în bilanțul pe anul trecut.
Potrivit acestora, evoluţia problematicii siguranţei rutiere în 2019 a fost influenţată de fluidizarea traficului rutier, îngreunată de aglomerările formate pe D.N.1, în staţiunile montane Azuga, Buşteni, Sinaia şi Comarnic, respectiv de creşterea complexităţii şi volumului traficului rutier, pe fondul dezvoltării parcului auto şi a creşterii numărului posesorilor de permise de conducere. "Parcul auto din judeţul Prahova a ajuns în prezent la un total de 307.007 de autovehicule (cu 20.532 mai multe față de 2018), la care se adaugă şi cele aflate în tranzit sau înregistrate la autorităţile locale", au anunțat reprezentanții IJP.