Medicii oftalmologi din România reutilizează consumabilele de unică folosință întrebuințate la operațiile de cataractă, dezvăluie o nouă anchetă publicată de jurnaliștii de la Ruse Project. Potrivit acestora, tuburile și casetele care sunt refolosite costă 200 de lei, iar utilizarea lor de la un pacient la altul presupune un risc de contaminare a pacienților sănătoși de la pacienți bolnavi, întrucât materialele intră în contact cu fluidele acestora.
Ancheta Rise Project dezvăluie că materialele, făcute pentru a fi folosite o singură dată, în etapa extragerea cristalinului bolnav, sunt folosite de oftalmologii din țară chiar și la 40 de intervenții chirurgicale consecutive.
Riscul de contaminare a pacienților sănătoși cu viruși proveniți de la pacienți bolnavi, operați cu aceleași consumabile, este necunoscut și nu ar putea fi determinat cu precizie decât în cadrul unui studiu științific. Unii doctori îl minimalizează, alții spun că el trebuie luat în considerare, dar un mic experiment de laborator, realizat, pe ochi de animale, la São Paulo, înclină balanța către opinia acestora din urmă, potrivit Rise Project.
Anual, în România, se fac circa 90.000 de operații de cataractă, prin urmare zeci de mii de pacienți ar fi expuși pericolului contaminării cu HIV, hepatită B, C etc., fără ca măcar să li se aducă la cunoștință acest lucru.
Rise Project mai scrie că în toate nouă mari spitale românești de specialitate, din București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova, Galați, se utilizează această practică, a reutilizării celor două materiale de unică folosință.
Ancheta integrală poate fi citită pe riseproject.ro.
Sursa foto: self.com