Guvernul a decis prelungirea stării de alertă, cu 30 de zile, începând de miercuri 17 iunie, dar autoritățile au anunțat că vor fi implementate, totodată, și măsuri de relaxare, cea de-a patra etapă de ridicare a unor restricții urmând să înceapă la 1 iulie.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat în MAI Raed Arafat au susținut, după ședința de Guvern în care a fost aprobată prelungirea stării de alertă, declarații de presă în care au explicat ce a stat la baza acestei decizii. "În cadrul evoluției pandemiei, la nivelul țării noastre, suntem încă pe panta descendentă. După un număr de 166 de cazuri noi ieri, astăzi am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până astăzi, avem peste 4.500 de cazuri active. În acest context și tocmai în evoluția focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă. În aceste condiții, s-a gestionat şi se gestionează în continuare și un al treilea pachet de măsuri de relaxare", a declarat Nelu Tătaru.
"În pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă, dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate, și anume purtatul măștilor, distanțarea fizică, triajul la intrare în spații închise, purtatul măștilor în transportul în comun, deci toate astea sunt extrem de necesare că să păstrăm un control asupra situației la acest moment și ca să păstrăm o curbă descendentă. Am văzut în ultima perioadă totuși creșteri care au depășit 300 de cazuri în 24 de ore și la un procent din testări care a ajuns până și la 5% din totalul testelor care au fost efectuate. Analiza care a fost făcută împreună cu INSP şi împreună cu colegii de la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și împreună cu alți specialiști a arătat că conducerea și comanda unică, luarea unor masuri rapide vor fi necesare mai departe. Există o creștere față de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile la numărul pacienților în terapiile intensive. Există focare care au apărut în instituții medicale, care necesită detașare de personal, care necesită mișcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităților sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav și internat în spitale. Acestea sunt unele dintre motive pentru care s-a optat pentru propunerea prelungirii stării de alertă", a explicat și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Nelu Tătaru a reamintit principalele măsuri adoptate în a treia etapă de relaxare a restricțiilor. "Ca urmare a hotărârii Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență, s-a decis să se relaxeze anumite activități, după cum urmează:
* Grădinițele, creșele și after-school-urile își vor relua activitatea pe parcursul verii. Această activitate se va relua după un set de norme și de măsuri de aplicare, în vederea desfășurării și funcționării acestor instituții în contextul în care trebuie să avem foarte mare grijă la precauții, la distanțare, la igienă și în general trebuie să avem foarte mare grijă când este vorba și de copii.
* Tot în acest context, în aceste măsuri de relaxări, s-a luat decizia de a relua activitatea în sălile de fitness. Această activitate se va relua în aceleași condiții de distanțare fizică, de natură sanitară, precum și cu precauții în ce privește dezinfecția, precauții în ce privește spațiul comun din aceste instituții.
* S-a luat tot astăzi decizia relaxării, în acest context, a tot ce înseamnă mall-uri, dar mall-uri referindu-ne la spațiile de vânzare, nu se discută în mall despre deschiderea cinematografelor, despre deschiderea food-court-urilor sau deschiderea acelor locuri de joacă. Sunt spații comune, sunt spații care au un anumit specific și trebuie anumită atenție. Menționez că am luat aceste decizii sau luăm acestei decizii de relaxare în măsura în care putem avea și niște măsuri sau niște precauții în acest sens, putând interveni la moment dat dacă există evoluții nefavorabile.
* Un moment important după multe discuții pe care le-am avut și s-a luat decizia de comun acord cu Patriarhia și cu celelalte culte, se redeschid slujbele sau adunările religioase în interior. Aceste reluări de slujbe sau adunările religioase în interior se fac, la fel, în contextul respectării acelei distanțări fizice. Numărul de persoane aflate în interiorul bisericilor sau sălilor de cult se va face în funcție de suprafața acestor săli, numărul de persoane va ține cont de distanțarea fizică; la fel, obligativitatea păstrării măștilor este în curs.
* Tot în acest context, s-a luat decizia ca în tot ce înseamnă sport în aer liber să se respecte aceleași condiții de igienă, distanțare fizică. Orice eveniment privat în interior nu va depăși numărul de 20 de persoane, iar evenimentele private în aer liber nu vor depăși un număr de 50 de persoane".
Dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a subliniat că "se va păstra obligativitatea purtării măștilor, a triajului epidemiologic la intrarea în instituții și în spațiile închise și purtatul măștilor în transportul în comun. Mai multe puncte de frontieră urmează să fie deschise, s-a luat această decizie, și aici menționez Negru Vodă - județul Constanța, Turnu Măgurele - județul Teleorman, Sighetul Marmației - județul Maramureș, Rădăuți Prut - județul Botoșani, Oancea - județul Galați, precum și Jimbolia - județul Timiș, feroviar, cu excepția traficului de marfă. Deci, acestea urmează să fie redeschise la acest moment și să fie funcționale. Erau închise înainte, era Jimbolia, de exemplu, închis, era exceptat numai pentru traficul de marfă, acum va fi deschis și pentru călătoriile de persoane. Deci, în altă ordine de idei, referitor la călătoriile aeriene, adică transportul aerian. INSP și cu acordul și cu aprobarea a CNSU, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, vor emite periodic lista țărilor care urmează să fie reluate cu ele zborurile sau eventual întrerupte cu ele zborurile dacă se deteriorează situația pe o durată mai lungă într-o țară, pe o durată de 14 zile. Deci, după cum știți, INSP săptămânal va stabili lista noilor țări care vor fi introduse pentru eliminarea măsurii de izolare și carantinare la întoarcere din țările respective și, automat, pentru reluarea zborurilor cu țările respective, așa că acest lucru urmează să se întâmple în următoarea perioadă. Următoarea evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a intra în vigoare în cursul zilei de luni".
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că de la 1 iulie ar putea fi eliminate și alte restricții, dar totul depinde de respectarea regulilor de igienă, distanțare fizică și a regulilor de precauție.
"Suntem într-un moment pe care trebuie să-l gestionăm, suntem într-un moment în care putem ajunge la o viață cvasinormală doar respectând aceste condiții", a subliniat Nelu Tătaru.