Ploieştenii care locuiesc în blocuri prevăzute cu burlane şi camere de precolectare a deşeurilor vor fi nevoiţi să îşi scoată deşeurile la limita de proprietate, după ce un litigiu între Rosal şi Uniunea Asociaţiilor de Proprietari a fost tranşat în favoarea operatorului de salubritate. Practic, ne întoarcem la situaţia de acum câţiva ani, când Rosal le solicita asociaţiilor de proprietari să-şi mute pubelele în exteriorul blocurilor. Compania a transmis deja o notificare, anunţând că din 1 octombrie nu mai preia gunoaiele din camerele de precolectare. În schimb, UAP spune că sentinţa e medreaptă şi a cerut revizuirea.
Asociaţiile de proprietari din Ploieşti au început să primească notificări, prin care operatorul de salubritate anunţă că de la 1 octombrie 2020 nu va mai ridica deşeurile din camerele de precolectare de la blocurile turn. Este aceeşi situaţie de acum câţiva ani, când, de asemenea, Rosal motiva că nu are în contract această operaţiune şi că asociaţiile ar trebui, pe propria cheltuială, separat de tariful de salubritate, să scoată gunoaiele din aceste spaţii şi să le pună în pubele în afara blocurilor, de unde să fie luate de maşinile de gunoi. Atunci, unele asociaţii s-au conformat, ba chiar în unele cazuri au fost montate burlane pe exteriorul blocurilor, astfel încât sacii aruncaţi de la locatarii de la etajele superioare să nu mai cadă în camerele de precolectare de la interior, ci direct în noile ţarcuri exterioare cu pubele. Tot atunci, Uniunea Asociaţiile de Proprietari Prahova a atacat în instanţă măsură, solicitând ca operatorul să fie obligat să încarce gunoaiele direct de la blocuri, aşa cum se făcuse ani la rând în Ploieşti.
Miza, evident, ţine de modul în care a fost redactat contrctul cu ADI Deşeuri, de timpul pierdut de angajaţii operatorului ca să încarce deşeurile şi, evident, mai ales de bani. Cert este că, după o ordonanţă preşedinţială prin care Rosal era obligată să colecteze în continuare deşeurile din aceste spaţii interioare ale blocurilor turn, au venit sentinţele de la Judecătoria Ploieşti şi apoi de la Tribunaul Prahova, iar magistraţii le-au dat dreptate reprezentanţilor Rosal. De altfel, în notificarea transmisă acum, compania de salubritate invocă articolul 10 din contractul de prestare a serviciului, Hotărârea civilă nr. 1052/2020 a Tribunalului Prahova şi Hotărârea civilă nr. 1555/2019 a Judecătoriei Ploieşti, anunţând că asociaţiile de proprietari sunt obligate să scoată pubelele cu gunoaie în afara camerelor de precolectare în ziua de ridicare şi să îşi bage înapoi pubelele după ce a trecut maşina de gunoi.
În schimb, UAP a publicat un comunicat în care anunţă că a depus o cerere de revizuire a sentinţei din dosarul civil cu Rosal, iar operatorul este obligat să colecteze în continuare din camerele de precolectare până la soluţionarea ei. Conducerea Uniunii susţine că judecătoarea care s-a ocupat de acest dosar nu a reţinut în dispozitivul sentinţei înscrisurile depuse de UAP. "Încărcarea în pubelele din interiorul camerelor de precolectare și scoaterea lor afară implică alte cheltuieli pe lângă tariful existent de 13,22 lei cu TVA, pe care, bineînțeles, trebuie să îl suporte asociațiile. Procesul cu Rosal tocmai din acest motiv a fost pornit, pentru că există un tarif unic ce nu face distinctive între camerele de precolectare și platformele de gunoi, dar și altele pe care judecătorul nu le-a reținut, ca să se poată acoperi în decizia pe care a dat-o în favoarea Rosal. Nu-i mai puțin adevărat că și noi, cetățenii, suntem dezinteresați de colectarea deșeurilor, mai ales de cea selectivă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să plătim un serviciu în plus", se arată în comunicatul UAP.