Dinamica societății moderne impune nevoia unei adaptări continue la noile tehnologii care acaparează fiecare activitate cotidiană. Educația reprezintă un domeniu strategic esențial, în care nevoia de simplificare a procesului comunicațional este resimțită atât de cadrele didactice în relația cu elevii, cât și de către părinți, care doresc simplificarea accesului la informațiile legate de procesul educațional, la rezultatele și la conduita propriilor copii. Așadar, platformele de învățare online s-au impus rapid, iar acum, odată cu izbucnirea pandemiei CoVid-19, și-au accentuat utilitatea. Școala Gimnazială „Grigore Moisil” din Ploiești este una dintre unitățile de învățământ în care a fost implementată platforma Adservio
„Platforma Adservio a fost implementată la nivelul școlii noastre de aproximativ doi ani de zile, din nevoia de a asigura un instrument de lucru modern care să faciliteze comunicarea profesor-părinte și de a ne adapta noilor tehnologii disponibile. Decizia de a folosi această platformă a fost una a Asociației de părinți, adoptată în urma consultării la nivelul fiecărei clase. A reieșit în urma consultărilor faptul că majoritatea covârșitoare a părinților și-au dat acordul pentru inițierea relațiilor contractuale cu dezvoltatorul programului.
Platforma și-a dovedit utilitatea de la început, iar în starea de urgență și de alertă, odată cu suspendarea cursurilor școlare, s-a dovedit un instrument de lucru extrem de util, care a permis continuarea activității școlare în condiții bune.
Am apreciat în mod deosebit faptul că cei care ne-au pus la dispoziție platforma au fost preocupați constant să îmbunătățească funcționarea acesteia, au intervenit pentru rezolvarea eventualelor probleme tehnice și au fost proactivi în relațiile cu Asociația. Din nevoia de a asigura o degrevare a părinților în această perioadă, numărul posturilor s-a dublat, prin crearea de conturi ale elevilor, care au putut astfel să își gestioneze singuri comunicarea cu cadrele didactice, având în plus ocazia de a intra în contract cu o nouă tehnologie și de a se responsabiliza. Este important de subliniat că dublarea numărului de conturi a fost asigurată fără generarea de costuri suplimentare.
Din câte cunoaștem, au existat cazuri în care din motive financiare anumiți părinți nu au putut achiziționa auxiliare sau nu au putut plăti abonamentul pentru platforma Adservio, care este de 8 lei pe lună, dar ceilalți părinți au dat dovadă de solidaritate și au acoperit aceste costuri”, declară Sorina Badea, președintele Asociației de Părinți ai Școlii Grigore Moisil din Ploiești.
„Niciodată nu a fost limitat accesul vreunui elev sau părinte”
„După câteva luni de izolare și distanțare, în care nu ne-am văzut colegii decât pe Wathsapp, Zoom, Facebook și, în cel mai bun caz am vorbit de câteva ori la telefon, iată-ne din nou la școală, temători dar încrezători într-un altfel de început. Am avut oportunitatea de a fi familiarizați cu platforme de învățare online, deoarece școala, prin asociația de părinți a implementat cu doi ani în urmă catalogul virtual Adservio. Chiar dacă costul abonamentului Adservio a fost susținut de asociația părinților, niciodată nu a fost limitat accesul vreunui elev sau părinte la a–și folosi contul, dimpotrivă, elevilor din medii dezavantajate li s-a oferit sprijin suplimentar, punându-li-se la dispoziție calculatoare din inventarul școlii, pentru ca aceștia să-și poată continua activitatea de învățare, când situația generată de apariția pandemiei a impus trecerea în online. Pentru profesorii școlii lucrul anterior perioadei pandemice cu platforma Adservio a reprezentat un mare avantaj și beneficiu, căci, încă din prima zi de suspendare a cursurilor, școala noastră a putut să mențină educația deschisă chiar și cu școala închisă.
Va fi un an școlar greu, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, dar scopul școlii noastre în anul școlar 2020 -2021 este de a primi toți elevii într-un cadru senin, propice învățării și reluării vieții colective, care să garanteze, în același timp, protecția tuturor elevilor și a personalului didactic. Suntem convinși că, acest lucru este posibil numai cu angajamentul și devotamentul tuturor membrilor colectivului didactic, conducerii școlii, elevilor, părinților și tuturor membrilor comunității, pentru ca împreună să avem un an fructuos, plin de mari aventuri, descoperiri, învățare nouă, bucurie și succes. Profesorii de la Școala Gimnazială Grigore Moisil Ploiești vor muta cerul și pământul pentru a da sens acestui an școlar, zdruncinat de COVID-19. În schimb nu cerem decât puțină încredere in noi din partea elevilor și a părinților!”, declară Cristina Stan, profesor de Limba Franceză.
Avantajele platformei online
„Prefigurând evoluția societății contemporane și globalizarea vieții cotidiene, precum și necesitatea de modernizare a procesului de învățământ, instituția noastră a implementat încă de acum doi ani utilizarea platformei Adservio, pentru eficientizarea actului instructiv-educativ. Cu toții am observat că tânăra generație devine dependentă de tehnologie și am hotărât, părinți și cadre didactice deopotrivă, să privim această realitate ca pe o oportunitate pentru învățarea continuă. În acest sens, platforma Adservio și facilitățile pe care le oferă au fost o investiție în ceea ce înseamnă educație incluzivă, de bună calitate. Astfel, cu ajutorul catalogului virtual, părinții au putut urmări în timp real evoluția situației școlare și disciplinare a elevilor, au putut observa ierarhia colectivelor din care fac parte aceștia și au putut primi cu ușurință notificări ale cadrelor didactice privitoare la conduita copiilor”, explică profesorul Anda Marcu, director în cadrul Școlii Gimnaziale Grigore Moisil.
Opțiunea lecțiilor interactive și a celor din cadrul platformei ZOOM a facilitat profesorilor și învățătorilor posibilitatea de a susține ore interesante, atractive și complexe în timpul suspendării cursurilor școlare, așa încât impactul asupra pregătirii elevilor să fie unul pozitiv. Platforma Adservio a fost un pas spre debirocratizare pentru cadrele didactice, care au beneficiat de generarea unor rapoarte statistice și a unor chestionare ce le-au ușurat munca didactică și le-a permis să se concentreze mai mult asupra pregătirii lecțiilor și a eventualelor măsuri remediale, opinează directorul instituției de învățământ.
„Un alt atu al platformei este, fără îndoială, și biblioteca virtuală pe care le-o pune la dispoziție elevilor, bibliotecă ce cuprinde titluri consacrate din literatura română și cea universală, sustinând dezideratul formării competențelor de lectură, atât de necesare pentru pregătirea elevilor noștri și nu numai. Se pare, așadar, că previziunea digitalizării procesului educativ a fost un fapt inspirat, deoarece ne-a găsit pregătiți pentru sitația dificilă pe care o traversăm astăzi și le-a oferit elevilor noștri ocazia de a-și testa și în alt scop abilitățile de utilizare a tehnologiei. Instituția noastră pomovează calitatea și eficiența, colaborează în permanență cu Asociația de părinți, fără de care implementarea acestei platforme nu ar fi fost posibilă, rămând consecventă misiunii sale instructive și formative”, a adăugat Anda Marcu, directorul instituției de învățământ.