Tribunalul București a pronunțat, zilele trecute, hotărârea pe fond în cazul omului de afaceri prahovean Mihai Tufan, acuzat că, în primăvara lui 2020, ar fi încercat să-și omoare o angajată, după care ar fi vrut să se sinucidă.
Incidentul s-a petrecut în aprilie 2020, fiind mediatizat, la vremea respectivă, de Poliția Capitalei: "În seara de 9 aprilie a.c., prin apel 112 a fost sesizat faptul că o persoană, aflată într-un autoturism, oprit pe DN1, pare a fi bolnavă sau rănită. La faţa locului s-au deplasat poliţişti ai Secţiei 2, dar şi ai Brigăzii Rutiere.În autoturismul în cauză au fost găsite două persoane, bărbat şi femeie, ambele prezentând leziuni produse cu un obiect tăietor. Din primele date s-a conturat ipoteza că bărbatul şi femeia au avut un conflict, care a degenerat. La faţa locului cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept. Persoanele au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate", detalia un comunicat transmis, atunci, de Poliția Capitalei.
Primul termen al procesului a fost pe 20 septembrie, iar hotărârea pe fond a fost pronunțată, deja, săptămâna trecută:
"(...) condamnă pe inculpatul Tufan Emil Mihai la pedeapsa de 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor. (...) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b C.p., respectiv exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an, care se execută după executarea pedepsei închisorii, potrivit art.68 alin.1 lit.c C.p. (..>) interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b C.p., respectiv exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei principale. În temeiul art.399 alin.1 C.p.p.., menţine măsura arestării preventive a inculpatului Tufan Emil Mihai. În temeiul art.72 C.p., deduce durata reţinerii şi a arestării preventive de la data de 10.04.2018 la zi. În baza art.112 alin.1 lit.b C.p. dispune confiscarea specială de la inculpat a cuţitului cu mâner de culoare neagră şi lama de aproximativ 11 cm, depus la Camera de corpuri delicte a D.G.P.M.B, conform dovezii nr.1411776/05.05.2020, folosit la săvârșirea infracţiunii. În baza art.23 C.p.p. ia act că între inculpat Tufan Emil Mihai şi partea civilă H. D. a fost încheiat, la data de 24.06.2020, acordul de mediere de către Biroul de Mediator A. F. în ceea ce priveşte despăgubirile civile solicitate şi, pe cale de consecinţă, acţiunea civilă formulată de persoana vătămată a rămas fără obiect. În baza art.397 C.p.p. ia act că acţiunea civilă formulată de Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti a rămas fără obiect, ca urmare a plăţii voluntare efectuată de inculpat, conform OP din data de 20.07.2020 prin care a fost plătită suma de 3812,2 lei. În baza art.404 alin.4 lit.c C.p.p. menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa nr.1359/P/2020 din data de 19.05.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti până la concurenţa sumei de 7000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art.7 din Legea nr.76 din 08.04.2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea înscrierii în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. În temeiul art.274 alin.1 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 7000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat".
Hotărârea nu este definitivă. Instanța a decis că părțile pot formula apel în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia.