Portalul dexonline.ro - cel mai accesat dicţionar explicativ al limbii române disponibil pe internet - s-a alăturat protestului de peste Ocean lansat de Wikipedia.
Astfel, începând de la miezul nopţii, oricine deschide dexonline.ro dă peste un anunţ de solidarizare (foto jos) cu acţiunea·organizaţiei conduse de Jimmy Wales.
Spre deosebire de paginile de limbă engleză ale Wikipedia care, astăzi, sunt complet blocate, dexonline.ro este funcţional, utilizatorii lui putând refuza să citească anunţul respectiv sau, după ce îl citesc, să se întoarcă la pagina principală a saitului.
Iată un fragment din anunţul de solidarizare al dexonline.ro cu Wikipedia:
"La prima vedere, decizia noastră de a incomoda serios accesul utilizatorilor noștri este exagerată. La urma urmei, este vorba despre o lege dată în altă țară. Chiar dacă utilizatorii noștri ar dori să se implice, ei nu au niciun cuvânt de spus în procesul legislativ al SUA, nu?
Nu chiar. Dacă PIPA și SOPA trec, ne putem aștepta la presiuni din partea concernelor de media din SUA pentru adoptarea de legi similare și în Uniunea Europeană. Dacă vreodată va veni momentul ca și dumneavoastră să vă implicați pentru prevenirea unei catastrofe similare în Europa, dorim să vă ajutăm să fiți pregătiți și informați. Vă încurajăm să înțelegeți ramificațiile unei astfel de legi și să observați cum protestează o națiune care prețuiește și militează pentru libertățile civile.·
Având în vedere că 99,5% dintre utilizatorii noștri se situează în afara jurisdicției SUA, am ales să nu închidem complet site-ul și am optat pentru varianta mai puțin drastică de a publica un mesaj de protest pe fiecare pagină".
Paginilile de limba engleză sunt închise astăzi pe Wikipedia, orice link ducând la o fereastră întunecată pe care a fost postat acest anunţ:
"Imaginaţi- vă o lume fără acces gratuit la informaţii! De mai bine de un deceniu, noi am cheltuit milioane de ore construind cea mai mare encicoledie din istoria umanităţii. Astăzi, Congresul SUA ia în calcul adoptarea unei legislaţii care ar putea să distrugă definitiv gratuitatea şi deschiderea Internetului. Timp de 24 de ore, pentru a semnala acest lucru, stingem lumina pe Wikipedia".
Despre mai mult despre protestul Wikipedia AICI.