Ministrul Educației a public a anunțat, marți, principalele propuneri pe care la face, în actualul context epidemiologic. Sorin Cîmpeanu vrea ca școlile să rămână deschise și la o rată de infectare peste 6 la mie, Evaluarea Națională și admiterea la liceu să fie amânate până după Bacalaureat, iar pe tot parcursul lunii aprilie elevii să stea acasă, în vacanță, subliniind că propune să nu fie organizate nici cursuri on-line. Reprezentanții elevilor au reacționat imediat.
“Am semnat și transmis spre semnare Ministerului Sănătății ordinul de ministru comun prin care se va înlocui sintagma «depășirea pragului șase la mie rata de infectare» cu sintagma «intrarea în carantină». Acest lucru se află în momentul în care vorbim și în analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde sunt convins că se va găsi înțelegere pentru importanța școlii, pentru a nu avea pierderi educaționale precum și alte categorii de pierderi care sunt foarte importante pentru elevii care sunt obligați să învețe online de multe luni de zile. (…) Am propus o serie de modificări la structura anului școlar, modificări care au următoarele avantaje: propunând o vacanță de primăvară care să înceapă în data de 2 aprilie până în data de 4 mai, aceasta va cuprinde perioada sărbătorilor pascale fie că vorbim de Paștele catolic în data de 4 aprilie, fie că vorbim de cel ortodox în data de 2 mai. Deci vacanța de primăvară prelungită cu trei săptămâni începând cu data de 2 aprilie până pe data de 4 mai. În așa fel în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectiva epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității prin acordarea acestei vacanțe în tot sistemul de învățământ preuniversitar. Al doilea avantaj este acela că examenul național de bacalaureat se păstrează la datele planificate, se păstrează cu prezență fizică și se va derula între 28 iunie și 1 iulie, probele scrise.
Singura diferență va fi aceea că vom echivala, ca și anul trecut, competențele, cu excepția celor din promoțiile anterioare care vor susține competențele digitale.
Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, în afară de păstrarea datelor pentru examenul de bacalaureat, se regăsește în păstrarea datelor pentru evaluările la clasele a IV-a și a VI-a, evaluările la clasa a II-a urmând a fi programate în cursul lunii mai. De asemenea, vom acorda importanța cuvenită pretestărilor pentru PISA.
Dezavantajul este că suntem nevoiți să decalam examenul de Evaluare Națională, el se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după data de 8 iulie”, a anunțat ministrul, citat de edupedu.ro.
Reprezentanții elevilor nu sunt de acord ca școlile să rămână deschise odată cu atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori și cer să se facă tranziția spre on-line „până la scăderea ratei de infectare”, chiar și în localitățile care nu sunt în carantină. Într-un comunicat de presă, reprezentanții elevilor propun ca singură excepție derularea simulărilor.
De asemenea, CNE atrage atenția asupra faptul că modificarea structurii anului școlar prin “creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale”.