Guvernul a adoptat o ordonanță care permite ajustarea valorilor contractelor, în cazul proiectelor construite cu finanțare din bani publici, la nivelul scumpirilor materialelor de construcții. Soluția va putea fi aplicată atât în cazul creșterilor cât și, eventual, al scăderii prețurilor materialelor de construcții, pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.
Conform actului normativ, constructorii au posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS. În condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestora.
Exemplu de calcul
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a explicat cum va funcționa mecanismul ajustării contractelor de lucrări publice și ce coeficient de ajustare va fi folosit: „Nu se ajustează contractul în sine, ci ajustarea se face la fiecare factură prezentată de constructor pentru decontare. Ajustarea urmează să fie făcută numai pe partea de materiale de construcții, nu și pentru manoperă, transport sau cheltuieli salariale. De exemplu, pe clădiri rezidențiale noi, pentru construcția unui bloc de locuințe, materialele de construcție reprezintă 47,3% din prețul construcției. Dacă un constructor depune o factură de 100 de lei pe un astfel de contract, poate fi ajustată doar partea de 47,3% care reprezintă partea de materiale de construcții”.
Estimările arată că nu mai puțin de 5,7 miliarde de lei ar fi necesari pentru ajustarea tuturor contractelor eligibile în acest moment.