Toate unităţile de învăţământ din Prahova se deschid, pe 13 septembrie, în scenariul verde, care presupune prezenţa fizică a şcolarilor şi preşcolarilor.
Informaţia oficială a fost transmisă astăzi de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi confirmată, la scurt timp, şi de Prefectura Prahova, care a anunţat că propunerea venită dinspre ISJ a fost adoptată în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. "Astfel, începând cu data de 13.09.2021, la propunerile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, avizate de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Direcția de Sănătate Publică Prahova, se aprobă scenariul 1 de începere a cursurilor, cu participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2", a anunţat Prefectura.
"Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza în funcţie de evoluţia epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3 din Ordinul nr. 5196/1756/ din 3 septembrie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu excepţia situaţiei în care localitatea intră în carantină", se mai arată în comunicatul de presă.
102.000 de elevi şi 8.100 de profesori
Bilanţul prezentat astăzi de Inspectoratul Şcolar mai arată că aproape 102.000 de copii încep pe 13 septembrie cursurile în Prahova, în timp ce numărul cadrelor didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar este de aproximativ 8.150, iar cel al personalului didactic auxiliar şi nedidactic este de aproximativ 3.700.
Reţeaua şcolară cuprinde 209 unităţi cu personalitate juridică, respectiv un număr total de 632 de unităţi de învăţământ, inclusiv învăţământul particular şi învăţământul special.
Opt unităţi de învăţământ din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, fie din cauza spaţiilor insalubre, fie din cauza lipsei alimentării cu apă, fie din cauza spaţiilor mici pentru educaţie şi pentru recreere. În acelaşi timp, anul şcolar 2021-2022 surprinde nouă unităţi din judeţ care încă au grupuri sanitare în curţi.
Şcoli fără autorizaţii de la DSP sau ISU
"În ceea ce priveşte autorizaţiile sanitare, sunt opt unităţi de învăţământ care nu deţin aceste documente în acest moment, sunt toate din mediul rural. Cauzele ţin fie de faptul că aceste clădiri sunt în renovare, fie sunt în reconstrucţie, cum este şcoala de la Sălciile, fie sunt clădiri, curţi, săli de clase subdimensionate şi atunci nu pot obţine autorizaţia sanitară", a anunţat Ilona Rizea, şeful ISJ Prahova, în conferinţa depresă organizată vineri, aceasta explicând motivele care au împiedicat obţinerea autorizaţiilor: "La Sălciile şcoala este demolată şi se reconstruieşte; Grădiniţa cu program normal de la Zalhana, unde sunt săli de clasă subdimensionate; Şcoala primară de la Zalhana, cu o curte de joacă subdimensionată; Grădiniţa cu program normal de la Bălţeşti, care nu are o curte de joacă amenajată; Şcoala Gimnazială Mehedinţa, unde clădirea este parţial degradată şi instalaţia de apă este neconformă; Grădiniţa cu program normal din Mehedinţa, lipseşte cabinetul medical; Şcoala Primară Lopatniţa, unde e o clădire în curs de renovare; Grădiniţa cu program normal Lopatniţa, unde, la fel, e o clădire în renovare".
„Pe partea legată de ISU vorbim despre 45 de clădiri, unele sunt şcoli, altele sunt internate, săli de sport, care nu deţin autorizaţia de securitate la incendiu. Sunt şi din mediul urban, câteva de la Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Comarnic, dar şi din mediul rural, Boldeşti-Grădiştea, Brazi, Bălţeşti şi altele”, a mai precizat inspectorul general şcolar al ISJ Prahova.