Ne apropiem de 20 martie, ziua echinocțiului de primăvară. Este atât un eveniment atrsologic important, cât și unul de tradiție, cu o puternică încărcătură simbolică.
Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, iar ziua este egală cu noaptea. În momentul echinocțiului de primăvară, Soarele va răsări din punctul cardinal est și va apune în punctul cardinal vest.
Echinocțiul de primăvară este și una dintre cele mai importante sărbători ale lunii martie. De acum, se schimbă complet vremea, așa că apar multe ritualuri pentru a atrage căldura și a alunga frigul.
În unele zone, copiii aprindeau focuri sobă și cântau: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură!”. Se spune că așa alungau gerul și chemau Soarele în asociere cu focul, pentru vreme bună.
Cu prilejul echinocţiului de primăvară, începe și anul agrar. Oamenii ies acum pe câmp, încep muncile, stau mai mult în grădină și încep să se pregătească pentru vară.
Se spune că, în această zi, se pregătesc dulciuri de post, mâncare, care sunt date de pomană pentru sufletele adormiților.
O altă tradiție importantă este legată de urzici, care au un rol foarte important. Cine consumă această plantă pe 20 martie va avea parte de sănătate tot restul anului.
O altă tradiție susține că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului. Se fac focuri în această noapte pentru a alunga orice este rău și pentru a se purifica cei care participă la acest ritual.
Citește și Tradiții și obiceiuri. Dragobetele se mută în virtual!
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea