- Trenul Regal va ajunge marți, 10 Mai, la ora 12.10, în Gara Ploiești Sud.
- Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, însoțită de Alteța Sa Regală, Principele Radu și de Alteța Sa Regală, Principesa Sofia, vor fi întâmpinați de primarul Ploieștiului și cei doi viceprimari.
- Actualul Tren Regal a fost inaugurat în 1928, iar din 2012 a făcut 11 călătorii simbolice, în 50 de orașe ale țării.
Trenul Regal pornește astăzi, 10 mai, într-o nouă călătorie simbolică, la această dată cu triplă semnficație pentru România și cu o uriașă însemnătate în istoria Familiei Regale La data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul de credință în fața Parlamentului fiind proclamat domnitor al României. În martie 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar la data de 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat Rege al României.
VEZI ȘI: Trenul Regal va opri, pe 10 mai, la Ploiești, Buzău, Brăila și Galați
“Ploieștiul va primi vizita Familie Regale a României.
Primarul municipiului Ploiești, domnul Andrei Liviu Volosevici, împreună cu viceprimarii orașului nostru, doamna Magdalena Trofin și domnul Daniel Nicodim, vor întâmpina Familia Regală marți, 10 mai 2022, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, însoțită de Alteța Sa Regală, Principele Radu și de Alteța Sa Regală, Principesa Sofia, vor sosi cu Trenul Regal, în Gara de Sud, la ora 12.10, unde vor fi primiți oficial de reprezentanții autorității publice locale”, a anunțat Primăria Ploiești.
Trenul Regal va pleca din Gara Regală Băneasa, marți, 10 Mai 2022, la ora 11.00, iar la Ploiești va avea prima oprire, la ora 12.10. Urmează popasuri în Gara Buzău, în Gara Brăila, iar ultimul va fi în Gara Galați.
Trenul Regal cu care au călătorit patru generații ale Familiei regale a României
Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I și Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920.
Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la uzinele Ernesto Breda – Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928. El a fost livrat României și a intrat în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veșnice a Regelui Ferdinand. Primii ani din istoria trenului sunt legați de Regina Maria, de Regele Mihai, de Regina Mamă Elena și, desigur, de Regele Carol al II-lea.
Trenul Regal a fost inițial folosit la realizarea vizitelor de Stat din țările europene și la vizitarea comunităților urbane și rurale. După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.
În anii 1940, Regele Mihai și Regina-mamă Elena au folosit Trenul Regal în multe ocazii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, suveranul și mama au petrecut, grație Trenului Regal, multe clipe alături de oameni, de comunități, de familii românești.
Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestății Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaților și Vagonul Casei Majestății Sale. Lor li se adaugă, în cazul unor Funeralii Regale, Vagonul Funerar.
Cu actualul Tren Regal au călătorit patru generații ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I și Regina Ana.
În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în orașele din țară, începând cu anul 2012. De atunci încoace au fost efectuate 11 călătorii, în 50 de orașe din țară, iar de fiecare dată Prahova, în special Ploiești și Sinaia, a fost loc de popas pentru Familia Regală.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.