Inaugurarea de astăzi, a sediului administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a fost „umbrită” de protestul unor persoane nemulţumite de condiţiile din unitatea medicală.
Sediul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost inaugurat cu fast, de către conducerea unităţii medicale, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii. „Un astfel de sediu era necesar pentru că cea mai mare parte a personalului administrativ lucra în birouri vechi şi în condiţii grele în locaţia de pe strada Bunavestire, iar distanţa determina o comunicare dificilă cu personalul administrativ. Demersurile pentru un astfel de sediu au fost făcute, către Ministerul Sănătăţii, încă din anul 2007, însă lipsa fondurilor nu a permis realizarea acestui proiect. Acum, pentru că spaţiile din secţia de Oftalmologievor putea fi eliberate, poate fi începută şi reabilitarea acestei secţii”, a declarat dr. Adrian Strâmbeanu, managerul Spitalului Judeţean.
„Eliberarea spaţiilor de la Bunavestire ne permite să atacăm a doua etapă a investiţiilor către Spitalul judeţean, şi anume consolidarea şi modernizarea secţiei de Oftalmologie, cu toate dotările necesare. A doua sumă alocată va fi pentru achiziţionarea unui nou tomograf. Al treilea obiectiv este reabilitarea termică a acestei clădiri a Spitalului Judeţean (n.n. – locaţia Nord). Al patrulea obiectiv este crearea staţiei de epurare, care va permite preepurarea apei colectate de aici, necesară unei unităţi medicale moderne, proiect care a fost deja depus pentru obţinrea de fonduri europene”, a menţionat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Toate aceste obiective vor fi realizate cu bani din bugetul din acest an, urmând ca anul următor să fie realizate şi alte investiţii de interes pentru unitatea medicală, respectiv modernizarea clădirii.
Valoarea investiţiei se ridică la peste 1.683.000 de lei, iar noua clădire cu demisol, parter şi două etaje va găzdui toate departamentele de administrare a spitalului, de la adăpost civil până la contabilitate. În incinta locaţiei îşi vor desfăşura activitatea în jur de 80 de persoane, iar sediul va deveni funcţional din luna mai a acestui an.
Toalete de lux, paturile rămân mizere
Însă, în timp ce zecile de invitaţi vizitau spaţiile cu birouri frumos aranjate, în apropierea sediului administrativ, zece protestatari îşi arătau nemulţumirea cu privire la condiţiile deloc plăcute din unitatea medicală. Oamenii arătau pancarte pe care se putea citi „Cosma a comandat birouri de lux, toaletele şi paturile rămân mizere”, „De ce birouri de un milion de euro şi nu paturi şi toalete?”, „Vrem condiţii pentru pacienţi, nu birouri de lux!”. Unii dintre ei chiar strigau în gura mare: „Aici, dacă vrei să vii în spital, trebuie să cumperi perfuzoare şi medicamente! Nu era necesară o investiţie pentru birouri, în care să lucreze cei care plimbă hârtii!”, „O investiţie de 48 de miliarde în birouri nu trebuia făcută acum! Poate după ce era spitalul pus la punct, nu aşa, cu saltele murdare, paturi vai de ele şi noptiere rupte”.
Proprietarii magazinelor au scandat şi ei
În scurt timp, protestatarilor li s-au alăturat şi câţiva nemulţumiţi din rândul proprietarilor de magazine care, de la începutul anului, au fost evacuaţi din curtea Spitalului Judeţean. „Spaţiile sunt ale noastre, terenul al Spitalului Judeţean, dădeam chirie pe teren. Oare n-are spitalul nevoie de bani?”, a spus unul dintre ei.
Conducerea spitalului nu a venit să răspundă protestatarilor, dar le-a transmis că pacienţii care au cumpărat medicamente în timpul perioadei de internare, se pot adresa spitalului pentru recuperarea banilor, aşa cum este legal. Fără să aibă acces la manager şi la invitaţi, protestatarii au plecat după o oră.
{AG}spitjud{/AG}