- Se împlinesc șapte ani de la tragedia din Clubul Colectiv.
- Slujbe de pomenire sunt programate astăzi, în memoria victimelor care și-au pierdut viața, arse de vii sau ulterior, pe patul de spital.
- Tot astăzi, în București va avea loc un marș către Parchetul General, în semn de protest față de cum a fost instrumentat dosarul deschis în urma tragediei.
Patriarhia Română a anunțat că, de la ora 8.30 se va oficia Sfânta Liturghie în Biserica parohiei Sfântul Nicolae - Broşteni, situată în apropierea fostului club Colectiv. La 12.00 este programată slujba parastasului, care se va săvârşi în curtea bisericii, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel. O altă slujbă va fi oficiată de un sobor format din 10 preoţi, la ora 13.00, în faţa fostului club.
Marș de protest, la Parchetul General
Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy au anunţat că duminică, la 7 ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 65 de oameni, organizează un marş cu portretele victimelor, de la Clubul Colectiv până la Parchetul General.
“65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 - copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.
Dosarul Colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.
Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.
La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.
Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv și pentru noi.
Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou împreună în fața clubului Colectiv, iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, au scris organizatorii pe pagina dedicată evenimentului.
Zeci de tineri au ars de vii în club Colectiv
Incendiul a avut loc în noaptea de 30 octombrie 2015, în incinta clubului Colectiv, amenajat într-o fostă hală a fabricii Pionierul din București. Acesta a fost declanșat de focurile de artificii, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity.
65 de victim au murit în urma incendiului, 27 în noaptea tragediei, iar restul, ulterior, în spitale. La 14 martie 2016, numărul persoanelor decedate a ajuns la 64. Un alt tânăr a murit ulterior, punându-și capăt zilelor.
Alți aproximativ 150 de tineri au fost răniți grav și sunt marcați pe viață.
În primăvara acestui an, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone - actual primar al Sectorului 5 - a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Pedeapsa acestuia a fost redusă la jumătate față de cea decisă în primă instanță.
Pedepsele definitive pronunțate în dosarul Colectiv
> Cristian Popescu-Piedone - 4 ani de închisoare cu executare
> patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu - 11 ani si 8 luni de închisoare
> patronul Clubului Colectiv Costin Mincu - 8 ani
> patronul Clubului Colectiv Paul Gancea - 6 ani și 4 luni
> pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise - 6 ani și 10 luni
> George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni. De asemenea, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, după ce ies din închisoare.
> Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – achitată
> Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - achitată
> Ramona Sandra Moţoc, referent superior achitată
Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, condamnată la peste 12 ani de închisoare în primă instanță, a murit până la pronunțarea hotărârii definitive.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actalitatea Prahoveană