- Daniel Nicodim, viceprimarul Ploieștiului, a transmis un mesai de Ziua Națională a României.
- „1 decembrie 1918 a însemnat cea mai înaltă culme a unei generații care credea cu tărie în tot ceea ce înseamnă Patrie și ceea ce înseamnă permanența neamului românesc!”.
„Aniversarea de astăzi, 1 decembrie 2022, Ziua Națională a României, este un moment ce are, din fericire, mai multe semnificații pe care, în calitate de reprezentant al administrației ploieștene, sunt bucuros să vi le împărtășesc cu emoție. Unirea de la 1918 a arătat în primul rând determinarea și rezistența națiunii române în fața tuturor obstacolelor ce i-au stat sau au apărut atunci în calea idealului de secole: aducerea la un loc și sub aceeași cârmuire românească a tuturor românilor.
Regatul României a jertfit aproape 900.000 de soldați în Marele Război, tifosul care s-a manifestat puternic din toamna lui 1916 și până în primăvara lui 1917 a răpus aproape 300.000 de oameni, iar apoi gripa spaniolă a secerat la finalul conflagrației mondiale mii de oameni, victimă fiind chiar și artizanul marii victorii de la Mărășești, generalul Eremia Grigorescu, care a murit la 19 iulie 1919, dar și Regina Maria care a biruit boala după intrarea triumfală în București, la 1 decembrie 1918.
Toate aceste încercări au făcut ca românii să plătească un preț scump pentru visul și dorința legitimă de a trăi împreună. Timpul a arătat că acest sacrificiu a fost inevitabil, dar necesar pentru ca generațiile următoare să poată trăi libere, prospere și demne.
Acum, la 104 de ani de la acea clipă astrală a națiunii noastre, vedem că istoria este departe de a fi blândă cu noi, cu vecinii și cu aliații noștri.
Pandemia de COVID-19 recent încheiată și războiul fără de temei declanșat de Rusia, la granița României, în Ucraina, ne arată că nimic nu este câștigat pe veci: nici pacea, nici sănătatea, nici libertatea, nici democrația. Toate aceste valori trebuie apărate și luptat pentru ele mereu.
Orașul nostru a trecut și el recent prin încercări serioase care sper sa întăreasca comunitatea ploieșteană și să arate că încrederea reciprocă stă la baza rezolvării oricărei probleme și este temelia pe care vom așeza lucrurile bune ce vor veni în viitor.
România este membru al Alianței Nord-Atlantice, cea mai puternică alianță de națiuni din istoria omenirii, iar recenta Reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO la Palatul Parlamentului din București arată că țara noastră joacă un rol extrem de important în acest context tulbure și dificil de la granițele noastre, dar și din alte zone ale lumii unde există conflicte.
Semnificatia Marii Uniri de la 1918 a fost viziunea liderilor care au înfăptuit-o. Această viziune a însemnat edificarea construcției naționale pe un fundament real și solid, consfințit 5 ani mai târziu prin Constituția din 29 martie 1923, cea mai modernă a vremii: respectul legii și al drepturilor cetățenești, indiferent de originea sau etnia celor care trăiesc aici.
„Art. 5. - Românii, fără deosebire de origina etnică, de limbă sau de religie, se bucură de libertatea conștiinței, de libertatea învățământului, de libertatea presei, de libertatea întrunirilor, de libertatea de asociație și de toate libertățile și drepturile stabilite prin legi”, se spunea în articolul 5 al acesteia, opera politică a PNL și dinastiei politice Brătianu, din fruntea guvernului și a țării.
Unirea de la 1 decembrie 1918 este un proiect care rezistă și astăzi pentru că noi, românii, suntem un neam blând, tolerant și integrator cu celelalte minonități etnice.
„Noi, onorată Adunare Naţională, privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca un trimf al libertăţii omeneşti. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori. Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor. Noi propunem decretarea unirei cu Regatul României a întregei Transilvanii, a întregului Banat şi a întregului teritoriu locuit de Români al Ungariei. Pe aceste teritorii locuiesc însă şi alte neamuri, cu alte însuşiri şi alte tradiţii. Noi nu voim să răpim individualitatea etnică, nici fiinţa naţională a acestor neamuri. Noi nu voim să răpim limba nimănui, ci vrem ca fiecare om să aleagă liber limba şi credinţa în care vrea să trăiască atât în viaţa lui particulară, cât şi în legătură cu viaţa de stat. Noi nu vrem să verse nimenea lacrimile pe cari le-am vărsat noi atâtea veacuri şi nu voim să sugem puterea nimănui, aşa cum a fost suptă a noastră veacuri de-a rândul”, spunea marele om politic Iuliu Maniu, la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918.
Astăzi, România nu a uitat de îndemnul acesta și este un model în UE și în lume în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților. Să continuăm pe această cale și să dăm acest exemplu și vecinilor noștri unde trăiesc importante comunități românești.
O altă semnificație a Unirii de la 1918 este cea a Idealului Național care trebuie să fie calea pentru orice acțiune, proiect sau crez politic, social, economic sau cultural.
1 decembrie 1918 a însemnat cea mai înaltă culme a unei generații care credea cu tărie în tot ceea ce înseamnă Patrie și ceea ce înseamnă permanența neamului românesc!
1 Decembrie este mărturie foarte vie încă că atunci când se crede, se vrea, se gândește și se acționează în chip rațional, orice ideal se poate îndeplini, indiferent de cât de greu ar fi acesta !
La 1 Decembrie, gândul nostru trebuie să meargă și către Regele Ferdinand și Regina Maria, Ion I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, Miron Cristea și Iuliu Hossu, Alexandru Averescu și Constantin Prezan, Nicolae Iorga și Take Ionescu, către întreaga generație a idealului național, generație care a știut să dea românilor de ieri, unitate pe termen lung și personalitate.
Unirea înseamnă respect pentru trecut, grijă pentru prezent și speranță pentru viitor!
„Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi ”, spunea Regele Mihai, în data de 25 octombrie 2011, la București, în magistralul discurs din Parlamentul României, la împlinirea vârstei de 90 de ani.
Asemenea marilor înaintași care au realizat acest Ideal Național, a căror pildă o am mereu în suflet și in minte, vă rog să primiți urările mele sincere de bunăstare, sănătate și viață liniștită.
La mulți ani ploieșteni! La mulți ani, români!”, a transmis Daniel Nicodim, viceprimarul Ploieștiului.
Citește și Roberta Anastase, senator: „Ziua Națională este sărbătoarea noastră, a tuturor”
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană