- Corina Popa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, a transmis un mesaj de Ziua Nonviolenței în Școli.
- „Să nu mai fim uniți în complicitate, în tăcere și în lașitate, ci în dreptate”.
„Mulți dintre noi au întâlnit măcar un (așa-zis) profesor convins că te va face om, dacă îl vei ști de frică. Din astfel de experiențe, unii copii înțeleg exemplul lui „așa nu” și morala de a fi experimentat deja irepetabilul. Alții, din păcate, abia așteaptă să devină mari și puternici, pentru a putea, la rândul lor, să răstoarne găleata cu venin asupra celor mai slabi sau mai vulnerabili.
Astăzi, în 2023, avem profesori excepționali care vorbesc despre mentalitatea deschisă în educație, despre evaluarea pentru învățare sau despre importanța diversității. Dar tot astăzi, în școlile din România, există așa-ziși profesori pentru care violența e asociată cu normalul, în diferite reinventări nostalgice ale unor nefaste rutine trecute, pe care le perpetuează ca niște slugi devotate învățatului de și prin frică.
Cât de slab și de nesigur să fii, ca profesor, dacă nu încerci să ajungi la elevi prin ceea ce ai, dai și ești, ci prin amenințarea unui băț, fie el un băț-cuvânt: umilirea sau jignirea, fie el un băț-faptă: pedeapsa, nota mică fără temei, lovitura și altele.
Da, în 2023, încă auzi că, la școala X, profesorul Y agresează fizic sau verbal un copil, iar reacția celor din jur pare desprinsă dintr-un episod amar al seriei „mă fac că fac și tac”, pe care o credeam deja apusă: școala demarează o anchetă, părintele copilului cere transferul la o clasă paralelă, profesorul neagă fapta, colegii tac. Din senin, răsar 20 de declarații din partea celorlalți părinți care explică ce bun e profesorul reclamat; directorul anunță că transferul e imposibil, clasele fiind supraaglomerate. La scurt timp, vine și verdictul: „Ancheta s-a încheiat. Fapta nu există”. Părintele încearcă să facă apel la N alte instituții. În timp ce cererea lui „este înregistrată”, copilul refuză să mai meargă la școală. În cazul fericit, părintele își mai ia un job sau face împrumut la bancă și îl transferă „la privat”. Toată lumea tace.
Rămânând în tăcere, suntem toți vinovați.
Ca profesor, pe lângă a le spune elevilor ce e violența și a-i proteja de ea, i-aș întreba pe cât de des pot „pe voi ce vă rănește?”. S-ar putea să descopăr că sensul pe care îl dădeam eu conceptului nu e acoperitor, că o glumă („nevinovată”, în accepția generală), pentru cineva anume, poate fi dureroasă, că fiecare are cuvântul lui pansament și cuvântul lui săgeată.
Cu toții ar trebui să fim mai atenți, în general, la nevoile celorlalți, la zbaterile și la vulnerabilitățile lor. La rândul nostru, să spunem civilizat ce ne rănește, ce ne deranjează și să-i învățăm și pe copii să facă asta. Să le amintim tinerilor cât de nocivă poate deveni obediența irațională în fața celui care ți-e social acceptat ca superior. Și, în virtutea aceleiași obediențe, să nu mai mușamalizăm comportamentele violente ca niște ipocriți tributari ai principiului „capul plecat sabia nu-l taie”.
Azi, de Ziua Nonviolenței în Școli, (ne) urez să nu mai fim uniți în complicitate, în tăcere și în lașitate, ci în dreptate. Pe lângă atâția profesori excepționali (care au înțeles deja că postarea aceasta nu e despre ei), încă avem la catedre oameni care au impresia că înveți mai bine de frică. Acei oameni nu trebuie protejați nici de părinți, nici de directori, nici de instituțiile statului, nici de opinia publică. Ci ajutați să plece din sistem, departe de viitorul copiilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.
În urmă cu câteva zile, Corina Popa a anunțat că va demisiona din funcția de purtător de cuvânt al Ministerului Educației, precizând că „motivele retragerii țin de oportunitatea de a mă dedica unor proiecte de cercetare internațională din domeniul filologic”.
Citește și CONCORDIA: 169 DE PERSOANE DEFAVORIZATE AU FOST SPRIJINITE PENTRU INTEGRAREA SOCIO-PROFESIONALĂ
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană