- Ministrul propus la Educaţie, Ligia Deca, a anunţat că la nivelul unităților de învățământ poate fi luată decizia recuperării unora dintre zilele de grevă.
- Aceasta a subliniat că măsura poate fi aplicată doar pentru zilele din iunie și le cere părinților să semnaleze situațiile în care programul stabilit nu este unul “rezonabil”.
Orele neefectuate în zilele de grevă din iunie pot fi recuperate în baza deciziilor luate la nivelul fiecărei școli și a programului stabilit, ținându-se cont de câte cadre didactice au protestat și numărul de elevi, de exemplu. Anunțul a fost făcut de Ligia Deca după audierea sa de miercuri, ca ministru propus la Educație.
“Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ, în funcţie de infrastructură, situaţie, câţi profesori au fost în situaţie de protest, în funcţie de efectivul de elevi pe care îl au, este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de şcoală. Ele variază. Pentru unele şcoli, ultima zi de şcoală este 16 iunie, pentru alte şcoli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unităţile de învăţământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea Consiliului de Administraţie. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii şcolilor, în aşa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte să păstrăm un nivel decent al duratei procesului. Verificarea procesului de recuperare se face de către conducerile şcolilor şi de către inspectoratele şcolare”, a afirmat Ligia Deca.
Pentru că lucrurile nu sunt foarte clare, în mediul on-line circulă, încă de marți – prima zi de cursuri după suspendarea grevei – tot felul de variante. Una dintre ele este reducerea duratei unui curs la 25-30 de minute, astfel încât, într-o singură oră, cadrul didactic să poată face două.
O altă variant este completarea activității derulate la clasă cu ore derulate on-line, în regim asincron. Practic, este vorba despre utilizarea platformelor on-line pentru a le furniza elevilor materialele care ar fi trebuit folosite sau predate în orele pierdute pe durata grevei.
Cu privire la soluțiile găsite în unele școli, de recuperare a orelor pierdute în timpul protestul, Deca a declarant că metoda trebuie aprobată de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, “însă în mod sigur 14 ore pe zi, pentru aceeaşi clasă sau pentru acelaşi elev, nu este o durată rezonabilă. Dacă există astfel de cazuri, aşteptăm semnalări din partea celor care le cunosc la Ministerul Educaţiei”.
Varianta recuperării a fost avansată și de liderii de sindicat, în ultimele ore de grevă, însă aceștia nu au detaliat cum s-ar putea face acest lucru fiind vorba de trei săptămâni pierdute și 3-4 zile de școală rămase.
Citiți și: LECȚIILE PIERDUTE ÎN CELE TREI SĂPTĂMÂNI DE GREVĂ GENERALĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT AR PUTEA FI RECUPERATE
Foto ilustrație
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană