În stocurile Direcţiei de Sănătate Publică Prahova nu există toate vaccinurile pentru bebeluşi. Copiii în vârstă de până la 12 luni ar trebui să beneficieze gratuit, de la stat, de şapte tipuri de imunizări, însă, pentru Ministerul Sănătăţii, asigurarea substanţelor necesare este ultima grijă.
Orice nou-născut ar trebui să beneficieze, în primele luni de viaţă de vaccinări care să îi asigure o funcţionare completă a sistemului imunitar. Astfel, până la vârsta de un an, fiecare bebeluş ar trebui să aibă efectuate vaccinul pentavalent (împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive, poliomielitei şi a infecţiei cu haemophilus influenzae tip B), vaccinul împotriva rubeolei, rojeolei şi oreionului (ROR), cel împotriva hepatitei B şi cel împotriva tuberculozei (BCG). Toate aceste substanţe sunt asigurate prin campaniile naţionale de vaccinare, fiind achiziţionate la nivel central de către Ministerul Sănătăţii. Numai că, vaccinarea a fost ultima grijă a reprezentanţilor Sănătăţii, în ultimele luni, iar stocurile de vaccinuri deţinute de Direcţiile de Sănătate Publică au fost epuizate, într-o mare măsură.
Potrivit unui răspuns al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, la sfârşitul lunii august, din depozitul DSP lipseu vaccinul pentavalent şi cel rujeolic, rubeolic şi urlian (ROR). Singurele vaccinuri care mai ajung până la finalul anului sunt cele împotriva hepatitei B şi cel împotriva tuberculozei.
Nici campaniile şcolare de imunizare nu sunt asigurate pentru acest an. Potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Publică, în Prahova mai există numai vaccinuri antipolio şi antidiftero-tetanic, vaccinul ROR pentru elevi lipsind cu desăvârşire.
Reprezentanţii DSP Prahova au trimis solicitările pentru dozele necesare copiilor din judeţ, însă, până în prezent, nu există nicio precizare din partea Ministerului privind o estimare a datei la care substanţele vor fi aduse în Prahova. Până când această problemă va fi rezolvată, părinţii sunt sfătuiţi de către medici să îi ferească pe micuţii care nu au beneficiat, încă, de vaccinare, de contacte prea multe cu persoanele din jur.