Acesta este mesajul pe care conducerea Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA şi Asociaţia „Noi şi Ceilalţi" Prahova l-au transmis public instituţiilor responsabile de dificultăţile sociale şi medicale prin care trec pacienţii seropozitivi. Situaţia celor din Prahova a fost prezentată pe larg de către invitaţi.
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Asociatia „Noi şi Ceilalţi" au organizat o întâlnire cu toţi reprezentanţii instituţiilor de sănătate şi sociale din Prahova care gestionează situaţia pacienţilor seropozitivi. Creşterea numărului de persoane nou infectate cu HIV, din rândul consumatorilor de droguri, lipsa programelor de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV, dar şi problemele actuale ale persoanelor seropozitive din judetul Prahova, precum aderenţa şi continuitatea tratamentului pentru pacienţii seropozitivi HIV şi nevoia acută de integrare socio-profesională a celor care trăiesc cu HIV, sunt doar câteva dintre temele care au fost abordate la conferinţa de presă de ieri. Întânirea cu reprezentanţii instituţiilor publice care au implicare în viaţa pacienţilor seropozitivi face parte din proiectul „Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!", inaugurat în 2009 de către UNOPA, cu scopul de a facilita comunicarea dintre pacienţii seropozitivi, medici, psihologi şi asociaţiile de profil.
Potrivit datelor statistice, în Prahova, la 31 iunie 2012, erau înregistraţi în evidenţă activă 198 de pacienţi cu HIV/SIDA, dintre care 180 în tratament antiretroviral. La nivel naţional, erau, la finalul lunii iunie, 11 189 de persoane cu HIV în viaţă, dintre care 9 475 se află sub supraveghere medicală, iar 7 652 se află sub tratament. În primele luni ale acestui an, au fost nou depistate 313 persoane seropozitive, aproape jumătate dintre ele fiind infectate pe cale heterosexuală, iar peste 30% prin consum de droguri intravenoase. Potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Publică Prahova, în judeţ se află, în evidenţele instituţiei, 515 persoane seropozitive, în ultimele şase luni fiind nou depistate 11 persoane. Din păcate, numai o parte dintre persoanele seropozitive beneficiază de drepturile pe care statul le oferă în această situaţie, în ciuda campaniilor prin care medicii atrag atenţia că, prin tratamentul corespunzător, orice pacient poate trăi mulţi ani o viaţă normală. Mulţi dintre ei aleg să se stingă în tăcere, ferindu-se ca cei din jur să afle de boala lor, din cauza stigmatului social existent încă pentru această categorie de pacienţi.
După conferinţa de presă, organizatorii evenimentului au realizat o întâlnire între specialişti în medicină şi asistenţă socială şi persoane infectate şi afectate HIV/SIDA din judeţul Prahova.