În cel de-al 64-lea an de existenţă, Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti a intrat cu numai jumătate dintre posturile didactice ocupate, cu 300 de locuri pentru studenţi libere şi fără niciun contract semnat cu Ministerul Educaţiei. Cu toate acestea, Ecaterina Andronescu a răspuns invitaţiei de participare la deschiderea anului universitar în Ploieşti şi a pus accent pe... importanţa capitalului uman al unei naţiuni.
După ce a rămas în pană, în drum spre Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti, unde era aşteptată pentru a participa la ceremonia de deschidere a anului universitar, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronscu, a ajuns la institut cu o întârziere de aproximativ două ore.
Lipsa finanţării şi a resurselor umane sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpină, în acest an, Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti. „Nu ştim ce bani vom primi în 2012, dovadă că îi vom afla în 2013 când semnăm contractul de finanţare. Şi banii care erau programaţi pentru data de 14 septembrie, încă nu au intrat toţi în şcoală, vor veni în două tranşe, tranşa a doua încă nu a intrat în şcoală", a declarat, în conferinţa de presă de la deschiderea anului universitar, rectorul Mihai Coloja.
Fără să ţină seama că Ministerul Educaţiei nu a semnat, nici până în prezent, un contract instituţional sau complementar pentru finanţarea Universităţii Petrol Gaze din Ploieşti în 2012, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat public, la deschiderea noului al universitar, că, din punctul ei de vedere, „toate universităţile n-ar trebui să se mai concentreze pe extinderea numărului de studenţi, ci pe consolidarea programelor pe care le au şi pe creşterea performanţelor acestor programe".
Anul începe cu 8511 studenţi dintre care 5500 la învăţământul de zi, 1500 la distanţă şi cu frecvenţă redusă şi încă 1500 masteranzi la zi. În anul I au fost acceptaţi 2617 boboci, dintre care 1889 la învăţământul de licenţă, iar restul la master, cele cinci facultăţi ale instituţiei rămânând cu 300 de locuri neocupate. „Principala urmare a scăderii numărului de studenţi este reducerea veniturilor", a mai subliniat rectorul Mihai Coloja. Din cauza blocării posturilor, a pensionării mai multor profesori şi a refuzului tinerilor absolvenţi de a alege o carieră didactică, numărul cadrelor a ajuns la jumătate faţă de anul 2009.
„Din 538 de posturi, sunt ocupate numai jumătate, iar de trei ani nu mai intră nimeni în sistem", a ţinut să menţioneze rectorul. Nici acest aspect al „uneia dintre cele mai cunoscute universităţi din ţară", după cum ea însăşi a caracterizat UPG, nu a părut o problemă importantă pentru ministrul Educaţiei, deşi Ecaterina Andronescu a filozofat că „averea cea mai mare a unei naţiuni este resursa umană".
Măcar un lucru este benefic: Universitatea Petrol Gaze este preferată de studenţi străini, anul acesta urmând cursurile superioare 281 de tineri din Angola, Turkmenistan, Republica Moldova şi Coreea de Nord.
„Dacă statul coreean le va permite, intenţionăm să propunem mai multor absolvenţi din această ţară să urmeze o carieră didactică în universitatea noastră", a mai menţionat reprezentantul instituţiei, Mihai Coloja.
În tot acest timp, studenţii se bucurau de prima zi la universitate, transformată, datorită întârzierii ministrului, într-o brambureală ca la final de vacanţă.