Anual, pe 17 octombrie, este marcată Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. Un studiu al Uniunii Europene arată că România se află în topul statelor cu cel mai mare risc de sărăcie, 46% din populaţie având venituri care nu le pot asigura un trai decent. Procentul este cel mai mare din ţările U.E., unde media sărăciei raportată la populaţie se situează la 23%.
Studiul arată că, în ţara noastră, aproape 8,9 milioane de oameni, din totalul populaţiei de 19 milioane de locuitori, trăiesc la pragul de sărăcie lucie. Nivelul sărăciei din România a urcat, în ultimii ani, de la 41 la 46%, ca urmare a scăderii nivelului de trai, dar şi a micşorării populaţiei, titrează realitatea.net.
Anul trecut, Bulgaria se afla pe ultimul loc în ceea ce priveşte sărăcia, cu peste 40% din populaţie la limita resurselor de supravieţuire. Acum, clasamentul celor mai sărace ţări din Uniunea Europeană este completat de Letonia şi Lituania cu peste 34 la sută, menţionează sursa citată.
La polul opus, cu cele mai mici procente ale populaţiei sărace se află Cehia, Suedia şi Olanda, 15% din locuitori având resurse minime. Potrivit Uniunii Europene, o persoană este considerată ca fiind săracă dacă are „un venit disponibil sub 60% din venitul mediu naţional". În cazul ţării noastre, acest lucru înseamnă 530 de lei pe lună, adică puţin peste 117 euro lunar.