Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

marius filip cnasPrezent la Medical Forum, desfăşurat în aceste zile la Ploieşti, dr. Marius Filip, medic şef al Direcţiei Generale de Evaluare din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a subliniat că reţeta electronică trebuie aplicată obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, altfel sistemul medical va pierde o finanţare europeană de 30 de milioane de euro. Deja, acest sistem se aplică în Prahova, însă el trebuie adoptat de toţi furnizorii medicali, dar mai ales de către toate farmaciile.


Medical Forum desfăşurat la Ploieşti nu a însemnat doar întâlnirea medicilor de familie pentru noutăţi în domeniul acordării asistenţei medicale primare, ci şi discuţii libere cu reprezentanţii instituţiilor decidente la nivelul sistemului de sănătate. Prezent la manifestare, dr. Marius Filip, din partea CNAS, a discutat cu doctorii de familie problemele ridicate de reţetele electronice, cardul de sănătate, dar şi noul contract cadru pe care medicii trebuie să îl semneze anul viitor.
„De la 1 ianuarie 2013, reţeta electronică va intra în sistem obligatoriu. Intră obligatoriu nu pentru că aşa vrem noi, ci pentru că este finanţare europeană cu termen foarte clar, altfel pierdem peste 30 de milioane de euro care înseamnă taxe, salarii, bani aduşi în ţară spre beneficiul tuturor. Suntem pregătiţi să facem acest pas, însă lucrurile trebuie bine înţelese şi la capitolul de colaborare cu ceilalţi. Sistemul oricum va merge înainte cu sau fără cei care îl contestă, iar cine nu aceptă, va fi târât de sistem, pentru că nu are ce să facă. De la 1 ianuarie, medicii nu mai pot prescrie în alt mod decât cel electronic", ne-a declarat dr. Marius Filip. Sistemul reţetelor electronice permite şi operarea în afara legăturii la internet. „Portiţa de prescriere offline este făcută pentru medicii care nu au posibilitate de legătură la internet, dar sunt obligaţi ca numai o dată pe lună să raporteze ce au prescris offline. Singurele care sunt obligate să aibă legătură internet sunt farmaciile, care trebuie să raporteze Casei de asigurări online, în momentul respectiv, ce medicament au vândut. Dacă nu fac acest lucru, iar pacientul se duce cu o copie a unei reţete în altă farmacie, farmacia care a urcat-o în sistem primeşte banii. Este pe sistemul primul venit, primul servit", a mai detaliat reprezentantul CNAS.
Din punct de vedere al prescrierii reţetelor electronice, Prahova se află pe locul patru în ţară ca număr de prescrieri, a mai precizat el „De la implementarea sistemului, au fost prescrie 86 424 de reţete electronice, şi eliberate 69 000, cu o medie de 2300 de reţete electronice eliberate zilnic, iar 338 dintre cei 352 de medici de familie au prescris reţete electronice până acum, ceea ce era şi de aşteptat să fie aşa pentru că întotdeauna au fost cu un pas înaintea multora", a mai spus Marius Filip.
Totuşi, medicul şef a recunoscut că mai este de lucru la baza de date a Sistemului Informatic Unic Integrat, decalată de realitate. „Din păcate, baza noastră de date are o întârziere de raportare de trei luni: tu te naşti la trei luni, mori la trei luni. Încercăm să negociem cu medicii de familie că, de fapt, sistemul se bazează pe ei, pe datele pe care ei le confirmă ca fiind reale. Teoretic, pacientul trebuie trimis la CAS unde să-şi rezolve situaţia de asigurat apoi, medicul, după ce are totul clar, să dea serviciul medical. Practic, nu se întâmplă chiar aşa", ne-a mai spus Marius Filip.
„Momentul de faţă este unul deosebit de dificil pentru că avem reţeta electronică, introducerea cardului de sănătate, Legea Sănătăţii, care se află într-un proiect cu multe semne de întrebare din punctul nostru de vedere, în acest moment. Cam 200 de medici au fost prezenţi, în aceste zile, la forum, iar discuţiile au fost libere. Urmează şi negocierile cu privire la contractul cadru, la care încă nu am fost chemaţi", ne-a declarat dr. Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova. „Contractul cadru este pus pe siteul Ministerului Sănătăţii, toţi actorii sistemului medical sunt invitaţi să îl studieze şi să-şi facă fiecare notiţele ca să vină la negocieri cu propuneri concrete, nu cu vise şi idealuri şi cu lucruri care nu se pot întâmpla. Timp este destul, trebuie finalizat în luna decembrie, pentru ca în ianuarie să fie gata", a subliniat reprezentantul CNAS.
În privinţa celorlalte schimbări ale sistemului, medicii sunt circumspecţi. „Coplata nu intră în discuţie şi noi nu o dorim. Ne-am exprimat foarte clar punctul de vedere, este un bir în plus şi oamenii nu-l pot suporta. Cardul de sănătate nu dorim să îl dăm şi noi nu-l vom da noi, este promisiunea, pentru că înseamnă timp de lucru în plus, în detrimentul consultaţiei care este activitateaa noastră şi pe care o facem tot mai puţin cu toate hârtiile şi operaţiunile informatice la care suntem obligaţi", a conchis dr. Schnelbach.

Back To Top