Deficitul de medici din România a devenit atât de îngrijorător încât, în 2020 nu ar mai avea cine să ne trateze. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat, recent, că intenţionează măsuri care să readucă, măcar temporar, doctorii români înapoi, în spitalele din ţară.
Tinerii nu se mai îndreaptă către medicină, iar doctorii proaspăt ieşiţi de pe băncile cursurilor de specializare nu mai vor să lucreze în ţară din cauza salariilor extrem de mici. Şi la nivel european se înregistrează o cerinţă mare de doctori. Dacă nu sunt formate noi generaţii de medici, în 2020 s-ar putea ajunge la un deficit de un milion de cadre medicale în întreaga Europă, a menţionat Raed Arafat, citat de realitatea.net.
Subsecretarul de stat a mai menţionat că, în România, nu este o mobilitate egală: de la noi se pleacă în străinătate, iar ţara noastră nu are sistemul de atragere a altor cadre medicale din alte ţări. „Atunci se crează o lipsă majoră de medici. Motivul major rămâne cel financiar, dar sunt şi altele precum: dezvoltarea carierei pentru medicii tineri, posibilitatea de a vedea că pot evolua rapid într-un domeniu, condiţiile de muncă", a explicat Arafat, mai titrează sursa citată. Există, însă, soluţii. „Avem medici români care s-au calificat afară, dar care, din cauza regulamentelor sistemului nostru, care nu este suficient de flexibil, nu se pot întoarce să muncească în România. Vorbesc de cazuri pe care le-am întâlnit din Statele Unite, Marea Britanie sau Germania. (...) Acest lucru sper să îl rezolvăm în cel mai scurt timp, pentru a deschide porţile celor care vor să vină să lucreze în România şi care s-au pregătit foarte bine în alte ţări. Chiar dacă vor veni pentru o săptămână sau o lună să lucreze aici, acest lucru este un câştig pentru România şi pacienţii din România", a subliniat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, citat de realitatea.net.
Unul dintre judeţele cu un deficit enorm de medici este Prahova, în care ar mai fi nevoie de peste 500 de doctori. Specialităţile medicale sunt ATI, medicină de urgenţă, medicină de laborator, medicină de familie. Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor Prahova, ar mai fi nevoie în sistem de aproximativ 100 de medici de familie, 100 în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor şi încă vreo 200 de cadre medicale superioare în spitale.