Schimbările atmosferice, dar si variaţiile endocrine şi reactia organismului la schimbările de mediu determină reactivarea bolilor cronice şi declanşarea alergiilor şi infecţiilor respiratorii. Numărul cazurilor de viroze a crescut deja, supravegherea lor intrând în atenţia autorităţilor de sănătate publică.
Iată cele mai frecvente afecţiuni în perioada de toamnă.
Ulgerul gastro-duodenal este o boală cu periodicitate a simptomelor, astfel că toamna şi primăvara bolnavii de ulcer suferă intensificarea tuturor manifestărilor afecţiunii. Nu se cunoaşte exact motivul acestei periodicităţi, există posibilitatea intensificării simptomelor din cauza alimentaţiei, însă există o legătură certă între modificările endocrine şi boală. Reacţia organismului la schimbările de mediu este resimţită ca un stres pe unele sisteme, iar cel digestiv se numără printre cele mai sensibile. Nu vă neglijaţi tratamentul în acest anotimp şi profitaţi de orice terapie preventivă. Respectaţi cu stricteţe dieta şi evitaţi fumatul. Terapiile antistres sunt şi ele utile pentru bolnavii care suferă de ulcer gastro-duodenal, dar şi pentru persoanele predispuse la această patologie.
Astmul bronşic este o altă afecţiune care poate debuta sau se poate intensifica toamna. Poate fi declanşată atât de factori alergici din mediu, cât şi de aerul rece şi trecerea bruscă de la aer cald la aer rece. Crizele de sufocare se înteţesc şi este indicat ca bolnavul să fie pregătit cu pufurile şi tratamentul specific. Se recomandă evitarea efortului fizic intens şi expunerea bruscă la aer rece sau cu umiditate ridicată.
Artrozele şi alte afecţiuni articulare apar la modificările temperaturii şi presiunii atmosferice. Evitaţi efortul fizic intens, îmbrăcaţi-vă corespunzător pentru a nu expune articulaţiile la frig şi umezeală.
Bolile cardiovasculare, în special insuficienţa cardiacă, se intensifică în acest anotimp. Inima şi vasele sunt implicate în multiple mecanisme de adaptare a organismului şi rezistenţă la stres. Mai mult, variaţiile de temperatură, dar şi frigul suprasolicită sistemul cardiovascular, existând riscul unor complicaţii, mai ales a infarctului miocardic.
Insuficienţa respiratorie, în special astmul bronşic, BPOC, bronşitele cronice, este riscantă mai ales pentru fumători.
Infecţiile respiratorii sunt favorizate la modul general, principalul motiv fiind scăderea imunităţii organismului în această perioadă. Faceţi băi calde, îmbrăcaţi-vă corespunzător şi evitaţi efortul fizic în aer liber.
Herpesul este o infecţie virală care nu se vindecă, pentru că acest virus pătrunde la nivelul nervilor şi se localizează în corpul neuronal. De aici, migrează din când în când până la nivelul pielii, unde produce erupţia. Herpesul apare cu fiecare ocazie a scăderii tonusului sistemului imunitar. Cum toamna imunitatea scade uşor, prin reacţia de adaptare a organismului la modificările vremii, herpesul poate erupe. Măusuri de prevenţie: consumaţi alimente sănătoase şi dormiţi suficient pentru a vă menţine tonusul sistemului imunitar.
Alergiile de sezon, în special rinitele alergice, se pot activa toamna. Evitaţi mediile cu praf sau cu alegenii care declanşează, de obicei, reacţia şi folosiţi cu stricteţe medicaţia recomandată de doctor.