La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat, în această săptămână, Memorandumul privind reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino".
Conform Memorandumului aprobat, activitatea Institutului Cantacuzino va fi împărţită în două componente: cea de cercetare şi laboratoare de referinţă şi cea de producţie, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Activitatea de cercetare-dezvoltare va rămâne autonomă şi susţinută de minister, instituţia urmznd să se autofinanţeze. Laboratoarele de referință vor fi finanțate din venituri proprii prin contracte de prestări servicii încheiate cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi unităţile din reţeaua naţională de boli infecţioase.
În ceea ce priveşte componenta de producţie, ea va fi condusă de compania de stat Antibiotice SA Iaşi (acţionariat majoritar de stat), şi va avea ca obiect de activitate producerea vaccinurilor şi a altor produse biologice. Acest lucru va permite reluarea producţiei de vaccinuri abia peste un an şi jumătate, interval în care Ministerul Sănătăţii va procura dozele pentru imunizarea populaţiei din alte surse.
Prin investiţia SC Antibiotice Iaşi în Institutul Cantacuzino, acesta devine o societate pe acţiuni, în care unul dintre acţionari va fi Antibiotice Iaşi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.
Institutul, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Ca urmare, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
După reluarea producţiei de vaccin antigripal, a apărut o nouă problemă: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Cantacuzino au fost retrase în ianuarie 2012, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B. În aprilie, sindicaliştii de la institut au pus închiderea liniilor de producţie a fiolelor pe seama managementului defectuos.