Efectele adverse ale vaccinului împotriva tuberculozei au fost raportate şi în Prahova. La câteva luni de la imunizare, opt copii din judeţ au ajuns internaţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Capitală cu ganglionii axiali inflamaţi îngrijorător. Nu se ştie cine va plăti pentru zecile de cazuri din toată ţara.
Este prima oară în zeci de ani de folosire a vaccinurilor împotriva tuberculozei când lumea medicală este şocată de reacţiile adverse ale produsului. Zeci de copii cu vârste de numai câteva luni, din toată ţara, au ajuns la internare din cauza efectelor anormale pe care le-a avut vaccinul BCG, importat de către Ministerul Sănătăţii din Danemarca.
În Prahova, au fost înregistrate numai opt cazuri, potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. „Peste 4.500 de copii au fost vaccinaţi, în perioada iunie 2011-iunie 2012, cu vaccin BCG, dar numai în opt situaţii bebeluşii au avut reacţii adverse", ne-a declarat dr. Decebal Dan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Toţi copiii bolnavi au ajuns la Dispensarul TBC Ploieşti, de unde au fost direcţionaţi de urgenţă la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Capitală. „A fost un grup de copii care au prezentat reacţii adverse la câteva luni după vaccinarea împotriva tuberculozei. Este vorba de bebeluşi de câteva luni care au ajuns la noi cu adenopatii axilare ca urmare a imunizării. La Bucureşti, copiii au primit tratamentele recomandate pentru fiecare de către specialiştii în fizio-pediatrie, iar după externare, tratamentul a fost continuat ambulatoriu, astfel încât, în prezent, toţi au o stare generală foarte bună, fără complicaţii. Reacţiile adverse au fost înregistrate la copii vaccinaţi în perioada mai-iunie 2012, iar de mai mult timp, nu a mai apărut niciun copil cu astfel de efecte adverse declanşate în urma vaccinării împotriva tuberculozei", ne-a informat dr. Dana Bolgiu, coodonatorul programului TBC în Prahova.
Adenopatiile axiale sunt inflamări ale ganglionilor subaxiali, iar potrivit specialiştilor, mărimea ganglionului ajungând la 15 milimetri.
Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, instituţie care a achiziţionat loturile de vaccinuri în urma aplicării cărora au început reacţiile adverse, susţin că vaccinul BCG cu tulpina Coopenhaga a ajuns pe piaţa din România de mai puţin de un an, după ce Institutul Cantacuzino a încetat să mai producă serul. Ministerul admite că au fost semnalate peste o sută de cazuri cu reacţii adverse, dar susţine că situaţia nu este una gravă şi că, de multe ori, ar fi fost vina medicilor care au greşit dozajul, potrivit protv.ro. „Este imposibil acest lucru, pentru că sunt medici care au făcut vaccinuri de zeci de ani şi care au fost instruiţi atât în privinţa compoziţiei serului, cât şi în ceea ce priveşte dozajul", susţin voci din lumea medicală. Un lucru este, însă, unanim: specialiştii recunosc că, în cazul vaccinului de la Cantacuzino, incidenţa de reacţii adverse era de şapte ori mai mică şi nu se ştie cine va plăti pentru suferinţa şi cheltuiala zecilor de familii care s-au trezit cu bebeluşii bolnavi.