În data de 02 decembrie 2012, ora 16.00, la Club Laguna Ploieşti, Asociaţia Pacienţilor Oncologici România (APOR) realizează, în cadrul Campaniei de Profilaxie pentru Cancerul de Sân, evenimentul intitulat „SUNT FEMEIE ORICE AR FI".
APOR urmăreşte, prin activităţile din cadrul acestei campanii care a început pe 17 septembrie a.c. şi va dura până la 31 august 2013, să se adreseze tinerelor şi femeilor adulte în vederea conştientizării importanţei depistării precoce a cancerului de sân, prin realizarea de ecografii de sân.
De ce?
Pornind de la ideea că o ecografie de sân bine realizată poate da indicii foarte bune despre o afecţiune a sânului (oricare, nu doar de natură oncologică) şi se poate realiza de la vârste foarte tinere (20 de ani), fiind şi o metodă neinvazivă, o campanie concentrantă, realizată în tot judeţul, poate ajuta foarte mult potenţialele paciente.
APOR a demarat această campanie în urma feed-back-ului din spitale, unde pacientele cu cancer de sân sunt de vârste tot mai mici (25-40 de ani). Spre deosebire de o mamografie care se poate realiza după vârsta de 40 de ani, o ecografie făcută cu 20 de ani mai devreme oferă exponenţial şansa de vindecare şi de supravieţuire a unei femei. În acelaşi timp şi mod, scade costul tratamentului.
APOR urmăreşte să poata da, la finalul campaniei, o cifră cât mai exactă de realitate a numărului de femei cu cancer de sân, ceea ce ar ajuta şi în distribuţia eficientă a bugetului de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Prahova.
La sfâşitul lunii septembrie 2012, prin CJAS Prahova şi-au primit tratamentul 1438 de femei pentru toate formele de cancer. Numai o parte dintre femeile diagnosticate cu o formă de cancer îşi iau tratamentul prin CJAS Prahova. Din acest motiv, există o mare diferenţă între cnumărul pacientelor oferit de către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Prahova şi cele raportate de CAS Prahova.
Rezultate îngrijorătoare
Campania „Sunt femeie orice-ar fi" a demarat pe 17 septembrie, prin aplicarea de chestionare care conţin întrebări despre afecţiunea oncologică în general şi cancerul de sân în particular, dar şi întrebari de atitudine în rândul elevilor şi cadrelor didactice de la trei colegii din Ploieşti („Nichita Stănescu", Liceul de Artă „Carmen Sylva" şi „Jean Monnet"), Şcoala Post Liceală Sanitară „Thoma Ionescu" şi alte două licee din comune limitrofe (Bărcăneşti şi Valea Călugărească).
Rezultatele au fost îngrijorătoare.
Astfel, din 964 chestionare aplicate la elevi:
- 34% nu stiu ce este „afecţiune oncologică"
- 73 % consideră cancerul ca fiind provocat de o bacterie sau un virus;
- 39% cred că „apariţia cancerului de sân" este determinată de sex;
- 23% de „aria geografică";
- 59% consideră că bărbaţii nu pot prezenta cancer de sân;
- 57% consideră că autoexaminarea sânului este bine să se facă în orice zi din lună sau în timpul ciclului;
- 12% nu au răspuns sau nu ar accepta drept coleg(ă) de clasă o persoană cu o afecţiune oncologică.
Din 103 chestionare aplicate cadrelor didactice:
- 27 % consideră cancerul provocat de o bacterie sau un virus;
- 22% consideră că „aparitia cancerului de sân" este determinată de sex;
- 18 % de „aria geografică";
- 47% consideră că bărbaţii nu pot prezenta cancer de sân;
- 5% nu au răspuns sau nu ar accepta drept coleg(ă) de clasă o persoană cu o afecţiune oncologică.
Informări şi ecografii la preţ redus
Ca urmare a acestor rezultate, campania continuă cu informări despre cancerul de sân şi autoexaminarea sânului, în instituţiile amintite şi, în paralel, în colaborare cu Clinica DI-Medica, oferă realizarea unei ecografii pentru ambii sâni la suma de 50 Ron. Aceasta pentru a ajuta ca orice femeie care doreşte şi are un venit financiar mai mic, să poată să-şi permită o analiză ce poate face diferenţa între sănătate şi boală, între viaţă şi moarte.
Întâlnirea
Campania de Profilaxie pentru Cancerul de Sân, eveniment intitulat „SUNT FEMEIE ORICE AR FI" şi organizat în data de 02 decembrie 2012, ora 16.00, la Club Laguna Ploieşti, are drept scop strângerea de fonduri pentru realizarea a cât mai multor ecografii.
Invitaţii de onoare care au confirmat, până acum, prezenţa la acest eveniment sunt: Prof. Dr. Raluca Van Staden (Bucureşti), Justin Capră, inventator şi cercetător prahovean, Leonard Doroftei, sportiv ploieştean, medicii oncologi care realizează informările în rândul populaţiei: dr. Alina Turcu şi dr. Ileana Constantiniu, şi dr. Renata Pitulea, managerul Clinicii Domina-Sana Bucureşti, centru medical în cadrul căruia sunt realizate analize specifice pentru afecţiuni oncologice şi drenaj limfatic.
Sustinătorii evenimentului sunt: „Asociaţia Femeilor din Prahova", Asociaţia „Zestrea Carpaţilor" Comarnic, actorul Vişinel Bălan, Rodica Tudor şi magazinele „Crina" Ploieşti.
Cât de mult contează pentru politicieni?
Pentru că suntem în plină campanie electorală, prin intermediul mass-media sunt invitaţi la eveniment TOŢI candidaţii în cursa pentru Parlamentul României, care cred că au în platforma electorală şi sectorul „sănătate" şi care vor CU ADEVĂRAT să propună, să modifice, să îmbunătăţească legislaţia în domeniul sănătăţii, să-şi lase amprenta numelui pe o rezoluţie ce poate schimba în bine destinele a sute de mii de oameni. Ei au acum ocazia de a afla chiar de la pacienţi cum o pot face, dar şi oportunitatea de ajuta CONCRET electoratul pe care îl cheamă la vot.
Participarea se face doar pe bază de invitaţie, întrucat se desfăşoară într-un club cu locuri rezervate, iar fiecare participant va primi un cadou care să le amintească de această seară.
Cei interesati pot rezerva loc la nr. de tel. 0725.541.472 sau prin mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Doritorii vor lăsa numărul de telefon la care să fie contactaţi şi adresa unde să li se aducă invitaţia. Intrarea se va face pe baza acestei invitaţii, iar organizatorii insistă ca participanţii să aibă dovada rezervării asupra lor.