Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA a solicitat Ministerului Sănătăţii achiziţia centralizată a medicamentelor pentru pacienţii seropozitivi şi distribuţia acestora în circuit închis, prin farmaciile spitalelor de Boli Infecţioase.
Procedura achiziţiei centralizate poate conduce la un mai bun management al achiziţiilor, la reduceri de preţuri şi la o respectare a contractelor de către furnizori, susţin reprezentanţii Uniunii. Distribuirea tratamentului în circuit închis asigură o relaţie continuă între medic şi pacient, protecţie a confidenţialităţii diagnosticului pentru pacienţi, asigură un control exact asupra consumului de medicamente şi al circuitului acestora.
„Am ţinut să facem aceste precizări întrucât, în ultima vreme, o organizaţie care nu are nicio legătură cu pacienţii infectați cu HIV a inclus această categorie de pacienţi într-o listă de pacienţi cronici care ar solicita distribuirea tratamentului în circuit deschis. Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să continue acest demers pentru realizarea achiziţiei centralizate în cazul pacienţilor seropozitivi, pentru care s-au făcut paşi importanţi. S-ar reuşi, astfel, ca accesul la tratamentul necesar pacienţilor noştri să nu mai sufere discontinuităţi, de care ne-am lovit mult în anii anteriori", a declarat Iulian Petre, director Executiv UNOPA.
În România, la data de 30 septembrie 2012, erau înregistraţi 11 399 de pacienți infectaţi cu HIV, din care 9475 în evidenţă activă, iar dintre aceştia, 7652 în tratament antiretroviral.
Federația UNOPA este singura federație din România formată din organizaţii ale pacienţilor seropozitivi, având ca misiune promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor afectate de HIV.
UNOPA reuneşte 22 de asociaţii ale persoanelor infectate cu HIV, din 19 judeţe ale ţării, peste 2500 de membri în cadrul acestor asociaţii, iar proiectele derulate au avut peste 4000 de beneficiari persoane seropozitive.
În Prahova
La nivelul judeţului Prahova, Asociaţia „Noi şi Ceilalţi" a semnalat, în reperate rânduri, problemele pe care persoanele seropozitive le-au întâmpinat în ceea ce priveşte accesul la tratamentele specifice. „Trecerea tratamentelor pentru persoanele seropozitive din sistem închis în cel deschis a fost realizată tot în mandatul ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu. Ultimii patru ani au constituit o experienţă negativă, prin care s-a demonstrat că achiziţionarea la nivel de judeţ a medicamentelor pentru persoanele seropozitive nu este cea mai bună soluţie. Organizaţiile pentru protecţia persoanelor afectate HIV/SIDA solicită aceluiaşi ministru continuarea demersurilor pentru realizarea achiziţiei centralizate în cazul pacienţilor seropozitivi", ne-a declarat Iolanda Gheorghiu, preşedinte al Asociaţiei „Noi şi Ceilalţi" Prahova.
Dacă la nivelul organizaţiei se numără 35 de persoane seropozitive, în judeţ 190 de pacienţi primesc tratamentele de la farmacia Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti. Medicii estimează că, în realitate, numărul persoanelor seropozitive din Prahova ajunge la 300, însă multe dintre acestea sunt înscrise şi îşi primesc tratamentele direct de la institutele de specialitate din Capitală, pentru a nu risca discontinuitatea în terapii sau pentru protecţia confidenţialităţii diagnosticului.