Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat, recent, că vechea campanie de vaccinare împotriva HPV (Human Papilloma Virus), microorganism responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin, ar putea fi reluată din luna martie a acestui an. Nici pacienţii, nici medicii nu mai au încredere în reuşita unui astfel de proiect.
Campania de vaccinare împotriva virusului responsabil de apariţia cancerului de col uterin ar putea fi reluată de către Ministerul Sănătăţii, la cinci ani de la demararea ei, cu mari controverse şi soldată cu eşec.
Încercări ratate
Din 2008, Ministerul Sănătăţii a cumpărat peste 330 000 de doze de vaccin împotriva HPV, iar până în prezent, au fost imunizate mai puţin de 3 500 de persoane.
Programul a întâmpinat, de la început, refuzul părinţilor de a-şi vaccina copilele de 10 ani, motiv pentru care, cu timpul, s-a încercat numai imunizarea fetelor de peste 12 ani. În 2010, pentru că au rămas doze nefolosite, s-a încercat vaccinarea tuturor femeilor de până la 24 de ani. Nici aşa campania nu a avut un mai mare succes şi nici de data aceasta intenţia nu se anunţă mai realistă. Secretarul de stat Adrian Pană a declarat că programul se adresează fetelor cu vârste între 10 şi 14 ani, dar numai la solicitarea expresă a părinţilor. Drept urmare, vaccinarea gratuită va fi una controversată şi de această dată de părinţii influenţaţi de informaţiile contradictorii de pe internet, dacă nu se explică şi se impune obligativitatea, ca la orice program naţional de imunizare.
Doze nefolosite
Deşi, anual, ministerul a distribuit către Direcţiile de Sănătate Publică doze de vaccin, de multe ori acestea au rămas nefolosite. Astfel, la cabinetul de Plannig Familial al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, mai există încă vaccinuri antiHPV care expiră în acest an. „Mai avem pe stoc doze care vor expira în 2013. Noi am efectuat vaccinări pentru care am solicitat şi am primit necesarul de la DSP, însă campania nu a mai continuat. Se pare că se va reveni asupra ei în acest an", ne-a declarat dr. Maria Tudorancea, medicul responsabil al departamentului.
Vaccinarea este benefică
Medicii de specialitate susţin că o astfel de campanie organizată cu toată seriozitatea şi privită cu încredere ar duce la scăderea incidenţei bolii, lucru care ar însemna, pentru multe femei, prevenirea cancerului de col uterin, iar pentru sistemul medical costuri reduse în tratarea acestei boli, prin scăderea numărului de pacienţi. „Vaccinarea antiHPV ar fi bine să se facă. Avem exemplu Australiei unde au fost vaccinaţi împotriva acestei boli toţi tinerii, băieţi şi fete, de până la 25 de ani. În doi ani şi jumătate, a scăzut la jumătate incidenţa cancerului de col uterin. Din păcate, în sistemul nostru de sănătate, campania s-a dovedit, până acum, un fiasco total, milioane de euro au fost cheltuiţi degeaba şi o mare parte din vaccinuri a ajuns la gunoi. Nici măcar medicii nu au mai fost interesaţi. Totuşi, aşteptăm cu interes să vedem cum se va desfăşura de data aceasta campania", ne-a declarat dr. Daniela Schwarcz, medic de specialitate din Ploieşti.
Ce este de făcut?
În judeţul Prahova, din anul 2008, nu au fost consumate mai mult de o mie de doze, multe dintre vaccinuri rămânând nefolosite. În condiţiile în care o doză de vaccin antiHPV costă, în farmacii, peste 450 de lei, apare, firesc, întrebarea de ce continuă Ministerul aceeaşi strategie de a arunca banii de fereastră chiar şi atunci când are de trei ori experienţa eşecului în acest proiect?