România ar putea importa sânge şi componente sanguine umane din Uniunea Europeană, în cazul unor calamităţi, catastrofe şi evenimente deosebite, iar dacă este cazul, vom şi exporta, dar numai dacă nu este afectat necesarul naţional.
Prevederea face parte dintr-un proiect de ordin pentru aprobarea normelor de autorizare pentru imprtul sau exportul de sânge şi componente sanguine aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, până pe data de 7 martie 2013. Actul normativ a fost redactat la cererea Comisiei Europene pentru că, până în prezent, nu a fost adoptată legislaţia europeană din domeniul transfuziei sanguine.
Potrivit proiectului, schimbul de sânge şi componente sanguine umane va fi destinat numai domeniului terapeutic şi nu va fi aprobat pentru statele în care se înregistrează focare sau epidemii de infecţii transmisibile prin sânge. De asemenea, schimbul de sânge este destinat numai situaţiilor de urgenţă, în caz de catastrofe, calamităţi şi evenimente deosebite care necesită o cantitate mare de sânge şi componente sanguine, iar rezerva naţională este epuizată rapid.
Documentul prevede şi stabilirea unor proceduri precise de identificare a donatorului, a pacientului şi a laboratorului prin arhivarea informaţiilor şi printr-un sistem de identificare şi etichetare adecvat, titrează realitatea.net. Introducerea sau scoaterea din ţară de sânge şi componente sanguine pentru utilizare terapeutică, fără autorizaţie eliberată de către Ministerul Sănătăţii constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii, prevede acelaşi proiect.
Potrivit reglementărilor UE, aceste importuri / exporturi de sânge şi componente sanguine ar presupune şi colectarea corespunzătoare a resurselor sanguine, lucru care, la noi, este sub necesar. În fiecare an, Centrele de Transfuzie Sanguină desfăşoară campanii pentru strângerea de sânge destinat cazurilor de urgenţă sau chiar transplanturilor, iar pentru grupele sanguine rare, reprezentanţii acestor instituţii fac adevărate eforturi de convingere a populaţiei să vină la donare. De asemenea, puţini donatori se încumetă să doneze componente sanguine, o astfel de procedură necesitând de două ori mai mult timp decât donarea simplă.
În Prahova, Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti este solicitat nu doar de către spitalele din judeţ, ci şi de către unităţile medicale din Capitală. Din păcate, numărul donatorilor se menţine la cote mici, cei mai mulţi fiind aparţinători solicitaţi pentru salvarea rudelor bolnave. O mare cantitate de sânge este destinată cazurilor de urgenţă provenite din accidente rutiere.
În ţară, cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite pentru transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie. De asemenea, clinicile de chirugie cardiovasculară solicită mult sânge şi produse derivate. Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2 % din populaţie, faţă de media europeană de 10 %.