În fiecare an, la data de 9 mai serbăm Ziua Independenţei României, sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei.
În data de 9 mai 2013, se împlinesc 136 de ani de cand România şi-a câştigat independenţa. Atunci, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.
Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor este Mihail Kogălniceanu. România a semnat, în data de 4 aprilie 1877, Convenţia cu statul rus, în contextul în care, în Balcani, se prefigura conflictul dintre Imperiul otoman şi cel Ţarist. În calitate de ministru de Externe în Guvernul Ion Brătianu (primăvara-vara 1876, şi apoi din nou din aprilie 1877 până în noiembrie 1878), Kogălniceanu a fost responsabil pentru intrarea României în războiul ruso-turc din 1877-1878 de partea Rusiei, ocazie cu care ţara şi-a declarat independenţa.
Împreună cu Rosetti şi Brătianu, a susţinut trecerea trupelor ruseşti prin ţară şi, în aprilie 1877, l-a convins pe regele Carol I să accepte alianţa cu Rusia, contrar sfatului iniţial al Consiliului de Coroană. În această chestiune, el a cerut sfatul Franţei care, deşi aflată într-o perioadă de frământări politice, era încă una din puterile ce supervizau România.
Louis, duce Decazes, ministrul de externe francez, a refuzat să-i dea un răspuns ferm şi a arătat că, dacă România se alătură taberei ruseşti, puterile nu-i vor mai oferi protecţie. Kogălniceanu a luat la cunoştinţă şi şi-a exprimat speranţa că Franţa îi va susţine ţara în momentul decisiv.
Discursul său din 9 mai 1877 din faţa Parlamentului a arătat că Guvernul român consideră că ţara a renunţat la suzeranitatea otomană. A doua zi, Parlamentul a votat declaraţia de independenţă, pe care principele Carol a acceptat-o.
În anul care a urmat, Kogălniceanu a depus eforturi pentru a obţine recunoaşterea independenţei de către toate statele europene şi a afirmat că politicile guvernului său se centrează pe „transformarea cât mai rapidă a agenţiilor diplomatice şi consulatelor străine din Bucureşti în legaţii".
Independenţa României, ca şi independenţa Serbiei şi a Muntenegrului, precum şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute prin Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).
Tot la 9 mai, în anul 1945, a luat sfârşit cel de-Al Doilea Război Mondial. După 6 ani de război, Germania nazistă îşi anunţă capitularea, iar la cartierul general sovietic din Berlin, se semnează actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, astfel fiind proclamată Ziua Victoriei.
40 de ani mai târziu, la 9 mai 1985, Consiliul European a ales ca această dată să fie cunoscută drept Ziua Europei, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii".
9 mai 2013 la Ploieşti
Marcarea datei de 9 mai a avut loc, la Ploieşti, în faţa Palatului Administrativ, unde s-au făcut auzite ritmurile fanfarei Consiliului Judeţean, dar şi ceremoniile militare şi regilioase dedicate evenimentelor zilei.
Alte evenimente istorice pentru ziua de 9 mai:
1502 - Cristofor Columb părăseşte Spania pentru cea de-a patra şi ultima călătorie către „Lumea Nouă".
1895 - S-a născut Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat. În 1956 a fost propus de Rosa del Conte şi de criticul Basil Munteanu, dar se pare că ideea a pornit chiar de la Mircea Eliade, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Printre operele sale se numără: „Poemele luminii", „Meşterul Manole", „Cruciada copiilor", „Avram Iancu", „Trilogia cunoaşterii", „Trilogia culturii", „Trilogia valorilor" (d. 6 mai 1961).
1918 - A încetat din viaţă poetul şi traducătorul George Coşbuc, membru titular al Academiei Române: „Nunta Zamfirei", „Moartea lui Fulger", „El Zorab" (n. 20 septembrie 1866).
1946 - A încetat din viaţă criticul literar Pompiliu Constantinescu (n. 1901)
1960 - Statele Unite ale Americii au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.
1990 - A avut loc vizita în România a Maicii Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979.
1994 - Nelson Mandela devine primul preşedinte negru al Africii de Sud.
2005 - Fostul rege al României, Mihai I, a fost decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru acţiunile sale în timpul celui de-al doilea război mondial
Data de 9 mai ar putea deveni zi liberă dacă un proiect de lege, depus de deputatul PSD Bogdan Diaconu, va trece de Parlament. Social-democratul a propus ca ziua de 9 mai să fie declarată Ziua Independenţei Naţionale a României, sărbatoare naţională legală, zi nelucrătoare, dar şi Ziua Parlamentului României.