Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, consideră că un card este „un instrument periculos pentru societate" şi că istoricul medical al pacienţilor nu trebuie să apară pe cardurile de sănătate.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, şi-a spus părerea în cadrul Zilelor Medicale Bistriţene. El a afirmat că un card este „un instrument periculos pentru democraţie", titreaă mediafax.ro.
„Într-o ţară cu o democraţie formală cum e România, în care lumea a uitat tradiţia democratică, în care frica şi conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate şi pentru democraţie, pentru că el nu e protejat şi politicienii noştri, decidenţii noştri nu au experienţa democraţiei. Poate fi utilizat împotriva cetăţeanului. Aşa cum acum toată lumea e ascultată şi apar stenograme şi se pot distruge vieţi, la fel şi cardul poate fi utilizat. El nu trebuie să cuprindă decât nume, prenume, faptul că a plătit sau nu, dar nu şi istoricul medical al pacienţilor, deoarece e o relaţie între medic şi pacient, şi nu între cel care plăteşte", a declarat Vasile Astărăstoae.
Medicul a spus jurnaliştilor că va lupta pentru ca aceste carduri de sănătate să nu conţină informaţii medicale ale pacientilor. „La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atenţia că nu este bine să concentrăm datele şi, mai mult, chiar există o declaraţie a Comitetului privind Drepturile Omului în care se spune că lupta împotriva corupţiei şi terorismului nu trebuie să fie un motiv pentru care să facem abuz de informaţii pe sisteme informatice, pentru că ele pot duce la o limitare a democraţiei şi a libertăţii", a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În ceea ce priveşte distribuitorii de carduri, aceştia nu ar trebui să fie medicii de familie, decât dacă ei doresc acest lucru.
Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate a lansat, în 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni aleşi aleator, care nu le vor putea utiliza, însă, decât după ce toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, lucru cel mai probabil din 2014, mai titrează mediafax.