În fiecare an, medicii veterinari autorizaţi ANSVSA desfăşoară acţiuni de vaccinare, supraveghere şi control al animalelor din gospodării şi ferme, privind bolile transmisibile. De la începutul anului, au fost finalizate mai multe campanii de inspectare a animalelor din gospodării, iar acţiunile continuă.
De la începutul anului până în prezent, în Prahova, medicii veterinari au recoltat peste 9300 de probe de sânge de la cabalinele din gospodării, trei dintre cai fiind depistaţi, prin această campanie, cu anemie infecţioasă, o boală deosebit de gravă care necesită sacrificarea animalului.
În aceaşi perioadă, cabalinele au fost vaccinate şi anticarbunos, iar porcii din gospodării au primit vaccinul împotriva pestei, nefiind depistate, la controalele din Prahova, de până acum, animale bolnave.
În perioada următoare, medicii Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova continuă mai multe acţiuni de supraveghere, control şi vaccinare a animalelor din gospodării:
- Vaccinarea anticarbunoasă a bovinelor cu vârsta de peste două luni, din exploatările comerciale şi nonprofesionale, fiind identificate 45248 de capete.
- Tuberculina bovinelor cu vârstă peste şase săptămâni, din exploataţiile comerciale şi nonprofesionale, al căror număr depăşeşte 45200 de capete.
- Vaccinarea antituberculoasă a ovinelor şi caprinelor de peste două luni. Sunt vizate aproximativ 290.300 de oi şi aproximativ 48.000 de capre.
- Supravegherea serologică prin recoltări de probe de sânge a bovinelor cu vârsta de peste un an, pentru depistarea brucelozei bovine, a leucozei enzootice şi a paratuberculozei bovine.
- Supravegherea sorologică a oilor şi caprelor pentru despistarea bolilor infecţioase specifice.
Contravaloarea produselor biologice utilizate pentru vaccinarea tuturor animalelor din gospodăriile şi fermele prahovene împotriva antraxului, a rabiei şi a tuberculozei este gratuită şi suportată de la bugetul de stat, iar manopera pentru acţiunile de vaccinare şi recoltarea probelor de sânge este gratuită pentru gospodăriile populaţiei şi contra cost pentru fermele de animale.
În primele cinci luni ale anului în curs, inspectorii DSV Prahova au confirmat patru focare mari de boli infecţioase pe raza judeţului. Au fost depistate nouă cazuri de trichineloză, dintre care opt la porci mistreţi şi unul de la un porc din comuna Valea Doftanei. Un alt focar a fost confirmat cu un caz de paratuberculoză bovină. Alte trei focare de rabie au fost confirmate de medicii veterinari prahoveni: un focar la o vulpe şi o bovină dintr-o gospodărie privată din Plopu, animalul fiind eutanasiat, iar proprietarul despăgubit. Un alt focar a fost identificat în Vărbilău, la două vulpi, iar ultimul focar de rabie a fost în comuna Şoimari, la o vulpe.
Medicii au confirmat şi trei focare de anemie infecţioasă ecvină, la trei cai din Cornu,
Podenii Noi şi Şoimari, care au fost sacrificaţi, iar valoarea despăgubirilor a fost de 6.100 de lei.