Acordarea unor împrumuturi destinate studenţilor a fost suspendată pentru români şi bulgari, în urma unor „suspiciuni" create de o creştere a numărului de înscrieri la colegii britanice, relatează The Telegraph online, citat de Mediafax.
Secretarul de stat pentru Universităţi, David Willetts, a declarat că suspendarea împrumuturilor pentru studenţii din cele două ţări a fost decisă după ce s-a observat o creştere „neobişnuită" a numărului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company.
Aproximativ trei sferturi dintre studenţii vizaţi nu au reuşit să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi, potrivit unor surse citate de ziar.
În prezent, Student Loans Company oferă două tipuri de împrumuturi: unul pentru plata taxelor şcolare şi unul pentru acoperirea unor cheltuieli de întreţinere. Toţi cetăţenii UE pot aplica pentru un împrumut în vederea plăţii taxelor şcolare. Românii şi bulgarii, care nu au acces pe piaţa britanică a muncii, pot, în schimb, să studieze în această ţară.
„Am descoperit că s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de studenţi români şi bulgari care au aplicat pentru un ajutor şcolar complet în Anglia, în acest an", a declarat Willetts în faţa parlamentarilor britanici. Acest tip de sprijin este acordat cetăţenilor UE rezidenţi pentru cel puţin trei ani în Marea Britanie, iar fiecăruia dintre aceşti studenţi i s-au cerut informaţii suplimentare pentru reluarea accesului la împrumuturi, a mai precizat oficialul. .
Potrivit publicaţiei, aproximativ 5.500 de români şi bulgari au primit prima plată a împrumutului pentru cheltuieli de întreţinere anul acesta, reprezentând o creştere importantă faţă de anul trecut.
Cei mai mulţi studenţi care beneficiază de astfel de împrumuturi pentru studii sunt înscrişi la „furnizori alternativi" mai mici, care oferă diplome naţionale superioare (HND) şi alte calificări non-universitare. Numărul ridicat al solicitanţilor din acest an a creat suspiciunea că nu toate aplicaţiile ar fi valide. Doar un sfert dintre cei cărora li s-a cerut să prezinte dovada cu privire la rezidenţă au făcut acest lucru, a mai precizat sursa citată.
Cei care nu au reuşit să prezinte aceste dovezi riscă recuperarea împrumuturilor, fiind vorba despre o valoare totală de aproximativ un milion de lire sterline (aproape 1,2 milioane de euro). În unele cazuri banii vor fi recuperaţi din împrumuturile pentru taxe, la care studenţii au dreptul în continuare.
Willetts a mai declarat că Guvernul a oprit totodată acceptarea de către unele colegii private a altor studenţi pentru HND şi pentru certificate naţionale superioare (HNC), precizând că a scris unui număr de 23 de colegii pentru a le cere să nu mai accepte studenţi, din cauza creşterii rapide a solicitărilor de împrumuturi, care nu pot fi acoperite.