Prin fluxul de presă Romanian Global News, a fost distribuit mizerabilul protest public al directorului revistei "Clipa Magazin” (revistă pe cale de dispariţie), Dwight Patton, care acuză şi denigrează cu nesimţire un reprezentant ales în mod liber şi democratic pentru a reprezenta Colegiul 3 al Diasporei în Parlamentul României. Menţionăm ca acest colegiu a acoperă toata America, Australia, Noua Zeelendă şi Canada.Deputatul Mircea Lubanovici a fost ales şi nu numit, lucru pe care probabil domnul Dwight Patton îl pricepe cam greu.Pentru că domnul Patton susţinea sus şi tare că ziarul pe care-l păstoreşte se conduce după principiul "Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apăra până la moarte dreptul tău de a spune ceea ce gândeşti”, considerăm că s-a auto-obligat să publice acest contraprotest în revista domniei sale ca drept la replică al românilor din Diaspora, al acelora care l-au ales pe domnul deputat Mircea Lubanovici să-i reprezinte.
Acuzaţiile domnului Patton
Permiteţi-ne, domnule Patton, să vă recapitulăm rezultatele obţinute de către candidaţii din acest colegiu electoral şi să vă reamintim faptul că Mircea Lubanovici (PDL) a reuşit performanţa să se claseze pe primul loc cu cele mai multe voturi. De altfel, el a obţinut un scor de trei ori mai mare (da, am zis bine: de 3 ori mai mare) decât candidatul PNL, clasat pe locul al doilea, acesta din urmă având un avantaj de mai puţin de 1% din totalul de voturi faţă de candidata PSD ce s-a clasat pe locul al treilea.
Domnul Patton îşi începe pledoaria cu o serie de acuzaţii pe cât de grave în aparenţă, pe atât de aberante şi lipsite de substanţă. Acesta susţine că "s-au oferit sume însemnate de bani pentru "cumpărarea” voturilor ". Am dori să ne spună şi nouă cine a plătit, cât şi cui pentru voturi? A aduce acuzaţii şi a împroşca cu noroi este uşor şi la îndemâna oricui, mai greu este să le şi dovedeşti. Sau domnia sa ne consideră pe românii din acest colegiu suficient de naivi încât să credem orice bârfă fără a avea pretenţia să ni se dovedească acuzaţiile?
Cât priveşte implicarea bisericilor în procesul de votare, acestea au servit pur şi simplu doar ca locaţie unde românii să poată vota.
Nucleul în jurul căruia se formează şi se construieşte comunitatea
Dacă unii nu ştiu, trebuie să afle că bisericile româneşti din Diaspora, spre deosebire de cele din România, nu au doar rolul de a fi locul unde oamenii se închină lui Dumnezeu; ele sunt un adevărat nucleu în jurul cărora se formează şi se construieşte comunitatea; este locul de întâlnire al românilor, unde ei vin să se cunoască mai bine, să lege prietenii, căsătorii; vin pentru a organiza evenimente artistice şi culturale, pentru a-şi găsi un loc de muncă sau o locuinţă şi, uneori, să discute diverse, chiar şi afaceri. Etc, etc...
În plus, aceste secţii de votare au fost aprobate de Ministerul Afacerilor Externe, iar dacă cineva se îndoieşte de legitimitatea lor ar trebui să contacteze direct consulatele şi ambasadele din zona în care locuiesc, pentru a-şi clarifica nelămuririle. La fiecare secţie de votare, fără nicio excepţie, o persoană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a fost prezentă pe toată durata desfăşurării alegerilor, pentru a observa orice neregulă. Ba mai mult, fiecare partid politic a avut dreptul (şi multe chiar şi-au exercitat acest drept) de a-şi delega observatori proprii în fiecare secţie de votare.
„Clipa” cea... repede
Acuzaţiile aduse în mod iresponsabil şi pe un ton cât se poate de maliţios de către directorul „Clipei...” pe cale de dispariţie sunt nu doar la adresa deputatului Lubanovici ci şi la adresa Ministerului Afacerilor Externe, precum şi a tuturor membrilor comisiilor secţiilor de votare, cu observatori de partid cu tot.
Şi dacă domnul Patton are pretenţia că posedă un spirit democrat şi că locuieşte în SUA de atâţia ani, atunci de ce nu ia în seamă şi faptul că până şi guvernul federal american permite şi chiar încurajează folosirea sălilor sociale ale bisericilor (chiar şi unele româno-americane) ca secţii de votare!
Despre o anumită prezumţie
În ceea ce priveşte acuzaţiile referitoare la unii şi la alţii anchetaţi de autorităţile americane, domnul Patton uită că nu deputatul Lubanovici este cel investigat şi nu el este responsabil de problemele pe care unul sau altul le are cu legea. Mai mult decât atât, întâmplător, în Statele Unite, cei care sunt într-o anchetă în desfăşurare beneficiază de prezumţia de nevinovăţie: "innocent until proven guilty”.
Cât de rău intenţionat poate fi domnul Patton, sau cât de multă otravă vrea să împrăştie în lumea liberă românească, căutând să-l acuze pe deputatul Lubanovici de nişte lucruri sau înfăptuiri pentru care sunt suspectate şi cercetate alte persoane. Pe una dintre acestea (domnul Caza din Sacramento) domnul Lubovici a întâlnit-o doar o dată, într-un grup de peste 30 de româno-americani din această comunitate cu care s-a fotografiat. Cât despre asocierea sa cu domnul Lucescu, dorim să reamintim domnului Patton că cei doi au fost editori şi sponsori ai ziarului Romanian Times şi nu aveau alte afaceri împreună!
Domnul Lubanovici nu poate fi acuzat pentru faptul că domnul Lucescu este învinuit pentru o afacere încurcată unde domnul Lubovici nu este parte, la fel cum nu poate fi acuzat nici pentru ce ar face sau n-ar face orice alt român de oriunde.
Frontul invizibil la alegeri
Domnul Patton a încercat să citeze fel şi fel de filosofi şi să ne dea tot felul de trimiteri la fel de fel de scriitori, având impresia că o să pară mai cult şi, în acest fel, o să-i impresioneze pe cititorii care oricum nu-l citesc, şi-l lasă, cum este firesc, să falimenteze.
Cât priveşte "intelectualii şi sutele de mii de români din diaspora care au luptat pe frontul invizibil...”, acei români sunt atât de invizibili că au dispărut cu desăvârşire; iar la alegeri s-au evaporat complet, pentru că altfel ar fi fost prezenţi la secţiile de vot, cu paşapoartele valabile, gata să pună ştampila pe candidatul lor preferat, încât să nu mai dea prilejul nimănui care nu-i reprezintă să fie ales şi trimis în Parlamentul României.
Acces direct
”Întâmplător”, însă, NOI ne-am păstrat paşapoartele valabile tocmai pentru a putea vota, am mers la vot, am votat şi am ales un reprezentant dintre candidaţii pretendenţi la funcţie.
Între un prozelit om de afaceri de o prosperitate rară, dar certat cu legea în România, un ateu independent american cu studii superioare, o candidată socialistă care simpatizează cu foştii comunişti şi un om mai simplu însă cu frică de Dumnezeu, românii din Colegiul 3 al Diasporei l-au ales pe cel din urmă.
Bilanţul activităţii sale nu se face după opt luni şi nici după un an, ci în cel mai bun caz la jumătatea sau la sfârşitul mandatului. Până atunci, însă, dacă cineva are ceva de zis, fie de bine sau de rău, o poate face direct deputatului ales, pentru că acesta nu şi-a ascuns datele de contact, ci şi le-a păstrat la vedere.
Promisiunea
Vă întreb, domnule Patton, aţi încercat vreodată, măcar o dată, înainte de a publica articolul, să-l contactaţi pe domnul Lubanovici?
Şi dacă tot vreţi să fiţi folositor, de ce nu daţi mai bine un sfat bun pentru toţi românii din acest colegiu? Nu credeţi că ar fi bine ca românii care n-au votat, dar fac scandal şi sunt nemulţumiţi, să îşi întocmească actele pentru a participa data viitoare la alegeri? Şi între timp ar fi bine să pună mâna fiecare pe telefon sau să trimită un email deputatului lor pentru a-şi exprima deschis şi în mod direct problemele şi doleanţele pe care le au, dar în acelaşi timp să fie conştienţi că nu tot ceea ce vor cere se va şi putea rezolva peste noapte sau pocnind din degete.
Domnule Patton, în urmă cu câţiva ani i-aţi promis domnului Lubanovici că-l veţi desfiinţa pentru că şi-a permis să facă un ziar distribuit gratuit, stricându-vă în acest fel piaţa de distribuţie pentru revista Clipa Magazin, însă chiar aşa de josnic nu v-a crezut nimeni.
Scârbă şi lehamite
Nouă, românilor din Diaspora, ni se face scârba când un aşa-zis director de publicaţie românească denigrează pe nedrept nu doar o persoană, ci chiar un deputat ales liber şi democratic, într-una din instituţiile cele mai înalte din stat, Parlamentul României, doar pentru a-i conferi astfel un avantaj în ajun de campanie electorală prezidenţială cripto-comunistului-socialist-marxist-PSD-ist. Iată că se folosesc şi azi exact aceleaşi metode ca pe vremea vechiului împuşcat, când ţinta atacurilor nu este doar o persoană incomodă, ci victimele reale sunt de fapt toţi membrii familiei sale.
Nouă, românilor din Diaspora, ne este lehamite de astfel de specimene precum domnul Patton (ne scuzaţi că l-am numit domn), care în loc să contribuie la unificarea comunităţii, o învrăjbesc şi o dezbină şi mai mult.