Oraşul brazilian Rio de Janeiro a fost ales, la Congresul CIO de la Copenhaga, să fie gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016, obţinând această nominalizare în detrimentul oraşelor Madrid, Chicago şi Tokyo, potrivit NewsIn.
Rio, învingătorul
După votarea din turul I, oraşul american Chicago a fost eliminat, în timp ce după manşa secundă a ieşit din competiţie Tokyo, în finală rămânând doar Rio de Janeiro şi Madrid. După cum se ştie, învingător a ieşit Rio de Janeiro.
Aceasta va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice organizată în America de Sud.
Rio de Janeiro a fost ales să candideze pe 1 septembrie 2006 în detrimentul oraşului Sao Paolo. Aceasta este cea de-a cincea încercare a oraşului Rio de a organiza o ediţie a Jocurilor Olimpice, după ce a mai candidat în 1936, 1940, 2004 şi 2012.
Doha - eliminat de... calendar
Iniţial, au fost depuse 21 de cereri de candidatură, fiind aprobate doar şapte - Chicago, Madrid, Rio de Janeiro, Tokyo, Baku, Praga şi Doha. În finală au rămas doar patru oraşe, după ce Doha, chiar dacă a avut un punctaj mai mare decât Rio, nu s-a calificat, deoarece îşi propusese să organizeze această ediţie a Jocurilor Olimpice în luna octombrie, în afara calendarului CIO. Praga şi Baku nu au primit punctajul necesar.
Înţelegerea tacită dintre Obama şi da Silva
Madridul a plâns şi a crezut în lacrimi. Aş putea să parafrazez titlul filmului „Moskva slezam ne verit” („Moscova nu crede în lacrimi”, 1980), film care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin, în interpretarea unor actori şi actriţe de prima mână. Au impresionat în special Raisa Ryazanova, Vera Alentova, Irina Muravyova şi Aleksei Batalov.
De data aceasta actorii ce plângeau şi credeau că vor organiza Jocurile Olimpice din 2016 erau mii si mii de spanioli cărora le curgeau lacrimi amare de neputinţă. Spaniolii ridică degetul şi acuză prin vocea lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru, o înţelegere tacită între Obama şi Lula da Silva. Cei doi preşedinţi s-ar fi sprijinit mutual pentru finală în cazul în care unul dintre cele două oraşe candidate, Chicago sau Rio, ar fi căzut în tururile preliminare.
Românii oftează
Madrid crede in lacrimi. Mii şi mii de oameni s-au strâns în faţa Palatului Regal din Piaţa de Orient, unde este reşedinţa oficială a regelui Spaniei. Construcţia palatului a început în 1738 pe planurile iniţiale ale arhitectului Filippo Juvara, la care s-au adaugat apoi discipolii Juan Bautista Sachetti şi Francesco Sabatini. Palatul are o extensie de 135.000 mp, fiind considerat cel mai mare din Europa Occidentală.
Madrid a pierdut finala. Miile de români rezidenţi în Spania au oftat, la rândul lor, îndelung. Ei sperau că în cazul în care Madridul ar fi triumfat la Copenhaga vor avea un front de lucru extrem de vast pe viitoarele şantiere din capitala spaniolă.
Pe străzi, tinerii, dar mai ales persoanele în vârstă, plângeau în hohote pentru că probabil mulţi dintre ei se gândesc că poate nu vor mai prinde o ediţie a Jocurilor Olimpice organizată pe pământ spaniol şi pretind să i se dea Madridului ceea ce i se cuvine: organizarea, măcar în 2020, a unei ediţii a Jocurilor Olimpice!