Florin Damaschioaie, român, s-a născut în urmă cu 25 ani în judeţul Prahova, dar trăieşte de peste 10 ani în insula Curaçao, situată în partea de sud a Mării Caraibelor, cu reşedinţa la Willemstad. Este cea mai mare şi cea mai populată din grupul celor trei „insule ABC” (Aruba, Bonaire, Curaçao). Din punct de vedere administrativ a reprezentat o parte a Antilelor Olandeze. Florin se află aici de când părinţii săi, ingineri, lucrează la "RefinerÃa Isla de Curacao PDVSA". "Părinţii mei câştigă nişte salarii astronomice. 320.000 de barili pe zi se rafinează acolo, iar preţul a şaizeci de litri de benzină pe coastă, în Venezuela, unde exportăm, costă doar un euro!"
Prahoveanul vorbitor de „papiamento”
Florin s-a adaptat foarte repede în Curazao, sau Curaçao, cum o pronunţă neerlandézii, Kòrsou în papiamento actual. Limbă pe care o domină ca şi pe spaniolă, engleză sau română. „Papiamento” este limba vorbită în Antilele Olandeze, Aruba şi Bonaire până pe coastele Venezuelei. Papia-papiamiento este limba utilizată de către corsarii şi sclavii africani aduşi aici de către conchistadorii spanioli şi portughezi. Prahoveanul se arată foarte comunicativ şi bun cunoscător al locului şi meseriei pe care o practică. Este ambiţios şi nu acceptă să trăiască din banii părinţilor.
Manele şi afrodisiace pentru afrocaraibieni
"Bon bini!” (Bine ai venit!), îmi spune Florin, care mă aştepta la locul şi data fixate. "Con ta bay ?" (Ce mai faci?). Fără a mai aştepta răspunsul meu, începe să-mi vorbească. „Iată, eu lucrez aici, în capitala Willemstad. Acum am un bar, dar înainte am lucrat şi la ziarul "Caraïbische uitgave van de De Telegraaf" sau la Radio Krioyo, unde le puneam afrocarabienilor până şi manele din România”. Şi se pune pe fredonat o manea. Îmi ascund insatisfacţia şi-i zâmbesc forţat. Spune că era încântat de munca sa în presă, în special la radio, dar îşi doreşte un viitor mai bun. Fără a se lansa în alte consideraţii autobiografice, trece la tema centrală a întîlnirii noastre. „La mine la bar se consumă foarte mult renumitul lichior de coajă de portocale Curaçao. Papioţii îl consumă spunând că este un afrodisiac extraordinar”.
„El Chinito”
O altă modalitate de excitare extremă o constituie folosirea pietrelor numite "El Chinito" sau "La Piedra" aduse din Haiti sau Republica Dominicană. Aceste pietricele costă 100-250 pesos dominicanos DOP (1 EURO = 49.50 DOP; 1 USD = 35.60 DOP, cumpărat la faţa locului, pentru că se utilizează două preţuri: unul pentru turişti şi altul la „export”), iar aici le vinde cu 500 Antilliaanse gulden (1 USD = 1,79 ANG).
Efectele magice ale pietrelor preţioase asupra moralului
”Turiştii vin la mine la bar mai mult să cumpere piatra magică sexuală care este interzisă în SUA şi Europa de către Administraţia Federală de Droguri şi Alimente (FDA). Utilizatorii spun că efectele magice sunt imediate. Trebuie să faci un "Ranca Lenga", adică să uzi piatra şi apoi bănuiţi ce mai trebuie făcut. Deîndată capeţi ca bărbat o vigoare de câteva ore neîntrerupte. De curând un dominican idiot din SUA şi-a pus piatra râşnită într-o băutură şi, după ce a ingerat-o, a murit. Dar nu aşa trebuie folosită. În Manhattan piatra se vinde cu 20-40 dolari”, continuă Florin. "El Chinito" este considerată de către populaţia criyollo chiar mai bună decât viagra. În Cuba se vinde foarte bine o altă piatră, numita "La perla". Transportul se face la domiciliu, prin poştă. În Cuba, bărbaţii autohtoni nu au acces la produsele farmaceutice nord-americane. Prahoveanul adaugă, cu o notă de umor: „Cred că actualele probleme ale românilor se pot rezolva prin importul pietrelor şi aşa putem fi, precum spunea Vadim Tudor, ce am fost şi mai mult decat atât! În felul acesta românii vor dobândi un moral mult mai bun".
„La Burundanga” - „pulberea adevărului” sau drogul lipsei de puteri
Zâmbesc iarăşi, de astă dată neforţat. După ce îşi degustă gluma, Florin ţine să sublinieze că este o doză de adevăr în ceea ce a afirmat referitor la români, apoi ne face cunoştinţă şi cu drogul numit „La Burundanga”, drogul lipsei de puteri - ce conţine produsul scopolamina sau escopolamina - mai purtând şi numele de „pulberea adevărului”. Scopolamina, produs similar cu atropina, şterge practic memoria consumatorului înaintea actului. „Această substanţă este folosită în ultimul timp de către violatorii care profită astfel de fetele frumoase mai greu de cucerit. Planta adusă aici din Chacao, în Venezuela, şi Barranquilla, în Columbia, este utilizată şi de către bandele de femei ce îşi domină sau fură turiştii agăţaţi. Arborele ce produce această substanţă creşte mai ales în Bogota, capitala Columbiei”. Florin mai adaugă: „Mă descurc foarte bine, pentru că o astfel de afacere n-are cum să meargă prost”.
Dr. Mengele şi CIA
Mai aflăm că dr. Joseph Mengele, criminalul de război nazist, chiar şi CIA au utilizat mult pulberea de La Burundaga contra spionilor sau în experienţele lor macabre cu prizonieri. Cântăreaţa cubaneză Celia Cruz avertizează într-o melodie a sa asupra efectelor de "automatism" create de planta care te face să fii dominat de cel care ţi-o introduce în băuturi sau mâncare. Efectul durează o oră sau chiar două. "Americanii vin aici să cumpere aceste pietre şi pulberi de arbori, că sunt la îndemana şamanilor sau vrăjitorilor din insulă”, îşi încheie Florin discursul său din Curazao.