Guvernul elvețian a anunțat că va limita timp de un an accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii. Potrivit AFP, în sprijinul acestei măsuri a fost invocată o "clauză de salvgardare" inclusă în acordurile convenite cu Uniunea Europeană.
Restricțiile sunt valabile până în mai 2018, dar pot fi reînnoite și prelungite cu încă un an. Ele vizează numai emiterea permiselor de ședere tip "B" (durată de ședere între 1 și 5 ani). Numărul acestora va fi limitat la 996, au anunțat autoritățile elvețiene, după ce, în 2016, imigrația netă din România și Bulgaria a atins 3.300 de persoane, dublu față de 2015. Și asta în condițiile în care Elveţia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari, condiționând acest lucru de posibilitatea reintroducerii unilaterale a măsurilor de limitare a imigraţiei pot fi reintroduse unilateral în cazul în care se constată un aflux de imigranţi din cele două ţări. "În cazul în care imigraţia din România şi Bulgaria va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricţii pe piaţa internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019", avertiza Guvernul de la Berna în aprilie 2016.
Restricțiile nu vizează și eliberarea de permise de tip "L" (durată de şedere sub un an) sau de tip "C" (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menţionat) şi nici prelungirea permiselor de tip "B" deja eliberate.
Ministerul român de Externe și Comisia Europeană și-au exprimat miercuri regretul față de hotărârea luată de Elveția.