Cercetătorii din Marea Britanie au anunțat al doilea caz de vindecare de virusul HIV. Este vorba despre un adult, numit “pacientul din Londra”, care a beneficiat, în urmă cu trei ani, de un transplant de măduvă osoasă de la o persoană sănătoasă. Cazul crește speranțele privind dezvoltarea unui tratament eficient pentru vindecarea pacienților cu HIV.
Primul și singurul caz cunoscut de vindecare de HIV de până acum a fost anunțat în 2007 și este cunoscut de specialiști drept “pacientul din Berlin” – Timothy Ray Brown, în vârstă de 52 de ani, care trăiește în prezent în Palm Springs, California, amintește 360medical.ro. Specialiștii au încercat în ultimii 12 ani să replice cazul “pacientului din Berlin”, dar acesta este primul caz în care s-a raportat o vindecare.
Pacientul din Londra dorește să-și păstreze anonimatul.
În mod public, cercetătorii se referă la noul caz ca la o remisie pe termen lung. Totuși, în interviuri, cei mai mulți experți consideră că este vorba de o vindecare, chiar dacă acest concept este greu de aplicat pentru doar două cazuri raportate până acum pe plan mondial.
Ambele cazuri de vindecare s-au înregistrat în urma unor transplanturi de măduvă osoasă, însă ceea ce i-a uimit pe medici a fost că această metodă a fost aleasă pentru a vindeca cancerul, nu infecția HIV, mai scrie sursa citată.
În cazul “pacientului din Londra”, vestea că s-a vindecat atât de cancer, cât și de HIV în urma transplantului a fost copleșitoare. “Nu am crezut că va apărea un tratament cât timp voi trăi”, a afirmat pacientul.
Totuși, experții subliniază că este nerealist ca transplantul de măduvă osoasă să fie considerat o opțiune de tratament în viitorul apropiat, deoarece reprezintă o procedură riscantă, cu multe efecte secundare care persistă mai mulți ani.
Specialiștii vorbesc deja de o posibilă metodă de întărire a organismului cu celule imunitare modificate astfel încât să combată HIV – ceea ce ar reprezenta o opțiune realistă de tratament.