Irina Onea (născută în 23 noiembrie 1978 în Constanţa) a devenit una dintre cele mai tinere exploratoare din România şi Spania. După ce s-a licenţiat în Jurnalism la Bucuresti, şi-a luat şi un Master în Ştiintele Comunicării la Universitatea Complutense din Madrid, după care s-a dedicat vieţii de voluntariat pentru ong-uri spaniole sau româneşti.
Activitatea profesională. Câteva repere
Martie 2002-mai 2006: coordonatoare de proiecte in organizaţia non-guvernamentală Planet Caravan, cu sediul la Madrid. Septembrie 2005-ianuarie 2006: redactor ştiri la Radio şi TV Canal 11 La Palma, Insulele Canarias (Spania). Prezentatoare ştiri şi realizator al programului de cultură „Voces del viento” - Radio Canal 11 La Palma. Redactor şi prezentator „Weekly News” TV Canal 11 La Palma. Martie-mai 2005: consultant turistic în Bai Viajes, Madrid. Iunie-decembrie 2004: colaborator în ONG United Human Resource, Assam, Iulie-august 2004: profesor voluntar de engleză în Government Primary School, Leh, India. Iulie 2000-decembrie 2000: editor în programul „Hai Hui”, Atomic TV.
A refuzat cererea în căsătorie a regelui Narendra Singh (80 de ani)
Irina a fost în Rajasthan, singura provincie a Indiei care nu a fost niciodată supusă imperiului britanic. În Udaipur a avut ocazia să cunoască familia regală şi a stat la regele Udaipurului, Narendra Singh de Mewar Mewarii, din cea mai longevivă dinastie, neîntreruptă până în prezent. Narendra Singh are „doar” 80 de ani, ceea ce nu l-a împiedicat să se îndrăgostească de aventuriera noastră, care i-a refuzat cererea sa de căsătorie, dar a primit ca dar unul din frumoasele sale exemplare cabaline („Marwari” se numeste rasa acestora) şi o cămilă.
Fugărită de un rinocer
Poveştile Irinei sunt deja puse pe hârtie aşteptând să fie publicate în România şi Spania, în Nacional Geografic. Irina îşi aduce aminte totuşi cu plăcere de întâlnirile neaşteptate cu tigrii şi pitonii. Într-o noapte, a fugit de un rinocer în apa râului din Bardia National Park, dând însă peste un grup de crocodili. Cel mai delicat moment prin care a trecut s-a petrecut în Nepal, unde a ajuns exact în timpul confruntărilor dintre maoişti şi armata regelui, când toţi turiştii fugeau înnebuniţi din Kathmandu.
Nas în nas cu maoiştii
Langtangul este un traseu care merge până la vârful cu acelaşi nume, de 7.800 m, însă Irina a ajuns „doar” până la campamentul bază, la 5500 m, nu de alta, dar i se termina viza. Şi aici a dat nas în nas cu maoiştii, care i-au cerut bani (aproximativ 20 de euro) ca să o lase să treacă, apoi i-au dat o chitanţă cu chipurile lui Stalin, Lenin şi Mao, unde îi mulţumeau pentru „sponsorizarea” cauzei lor.
Mâine, Tibetul
Irina se află acum în România, unde caută sponsori pentru o nouă aventură, în Tibet, şi eventuale contracte pentru publicarea exclusivităţii. ”Îmi doresc, ca să pot primi oferte din partea televiziunilor din Romania, să fac un film documentar în viitoarele mele expediţii”, ne-a declarat.