• În Barcelona, o strategie veche de prevenire a incendiilor pare avea succes în zonele predispuse la foc.
• Sute de oi și capre au fost aduse în teritoriile expuse ale orașului, iar animalele pasc și calcă în picioare vegetaţia uscată, lăsând în urma lor spații deschise, unde este înlăturat pericolul incendiilor.
• Iată cât de eficientă este această metodă.
Modalitatea este străveche și a fost reînviată în Barcelona pentru a face față efectelor devastatoare ale secetei şi valurilor de căldură.
În zonele predispuse la incendii, au fost aduse 290 de capre și oi, care pasc și calcă în picioare vegetaţia uscată. Indiferent dacă sunt sau nu supravegheate de ciobani, animalele lasă în urma lor spații deschise, unde este înlăturat pericolul de incendii, titrează digi24.ro.
Reprezentantul organizației catalane care implementează acest proiect din 2016 în provincia Girona, lângă Barcelona, Guillem Canaleta, a explicat că invenția nu este nouă, din contră, este o modalitate „pe cale de dispariție”.
CITEȘTE ȘI: Mii de beneficiari ai voucherelor sociale au rămas fără ajutorul de la stat, chiar după prima tranșă
În Barcelona, proiectul pilot a fost lansat în aprilie, în parcul Collserola care are suprafața de 8.000 de hectare. Aici au loc, în medie, 50 de incendii pe an, de obicei stinse rapid, dar riscul unui incendiu uriaș este major, cu impact enorm, în apropiere existând o zonă urbană aglomerată.
În regiunea sudică Andaluzia, strategia a fost adoptată de peste două decenii, ciobanii fiind plătiți pentru a traversa câmpiile şi văile supraaglomerate cu oi sau capre. De atunci, programul regional s-a extins şi a ajuns să includă peste 100.000 de animale, ceea ce a permis oficialilor să economisească aproximativ 75% din costurile de defrișare mecanizată a terenurilor, mai relatează digi24.ro.
Păşunatul are și beneficiul că animalele fertilizează solul pe terenurile pe unde trec. Cercetările arată că păşunatul controlat este eficient și poate ajuta terenurile să fie mai rezistente la foc atunci când este combinat cu alte metode de prevenire a incendiilor, cum ar fi defrişările mecanizate şi arderile controlate.
Modalitatea de prevenție a fost folosită cu succes și în California, unde peste 850.000 de hectare au fost mistuite de flăcări, dar răspândirea focului a fost oprită în zone în care caprele au fost aduse pentru pășunat. În nordul Portugaliei, au fost aduși 45 de cai pentru a salva rezervația Faia Brava de impactul devastator al flăcărilor. Și în Columbia Britanică au fost aduse vite pentru a pășuna în zonele cu risc de incendiu.
Foto: Profimedia Images
Sursa: digi24.ro
CITEȘTE ȘI: Schimbări la RCA. Formularul de constatare amiabilă nu mai este obligatoriu
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană