• Ungaria închide teatre, muzee, biblioteci , piscine, băi termale şi stadioane abia construite, din cauza inflaţiei şi crizei energetice, iar oficialii dau vina pe Uniunea Europeană.
• Pe de altă parte Comisia Europeană se pregătește să înghețe 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, precizând că măsurile în care s-a angajat nu avut rezultatele dorite de către instituția europeană.
Tot mai multe teatre, muzee, biblioteci, piscine, băi termale şi stadioane noi, un simbol al dragostei lui Viktor Orban faţă de fotbal şi construite sub egida sa, se închid zilnic în Ungaria, lovită în plin de inflaţie şi criza energetică. Țara trece printr-o situaţie fără precedent, care afectează mai ales provincia, unde, în oraşe, aceste instituții sunt închise pe timpul iernii. Guvernul dă vina pe Uniunea Europeană (UE). Populația se resemnează și caută soluții temporare de supraviețuire a acestor instituții.
În oraşul Szekesfehervar, la 60 de kilometri de Budapesta, clubul de fotbal care evoluează în prima divizie nu mai are acces la stadionul cu o capacitate de 14.000 de locuri, construit în 2018. Jucătorii sunt nevoiţi să se antreneze pe terenuri mai mici în timpul vacanţei de iarnă. Pentru a face economie la energie, cluburile sportive au cerut Federației să programeze meciurile înainte de lăsarea nopţii.
Nici teatrele sau muzeele nu mai funcționează în oraș, dar primarul susține că nu are de ales, titrează g4media.ro. Actorii repetă în alte sedii, în perioada de două-trei luni cât instituțiile unde lucrează au porțile închise din cauza deciziilor de a economisi energia.
Oamenii nu au ce să facă și găsesc scuze pentru a se resemna: „Evident, educaţia şi sănătatea sunt prioritare – este mai important să te duci la un medic decât să vezi un meci de fotbal”, comentează un locuitor de 72 de ani.
În acest timp, profesorii protestează faţă de salarii de mizerie, în magazine şi staţii de alimentare cu carburant, plafonarea preţului petrolului şi mărfurilor alimentare de bază conduc la penurii.
Inflaţia în Ungaria este una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană (UE). Analiștii prezic recesiune, iar Budapesta aşteaptă în continuare fonduri în valoare de 14 miliarde de euro, blocate din cauza unor îngrijorări europene cu privire la corupţie şi statul de drept. În acest context, Viktor Orban aruncă vina asupra Bruxellesului. „Sancţiunile (impuse Rusiei) ne ruinează”, scrie pe afişe care împânzesc ţara, în cadrul unei consultări naţionale. Oamenii nu se mai bazează pe subvențiile de la stat și sunt hotărâți să găsească soluții de supraviețuire pentru a trece cu bine și peste această perioadă grea.
Fonduri europene înghețate temporar pentru Ungaria
În acest timp, Comisia Europeană se pregătește să înghețe 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, precizând că măsurile în care țara s-a angajat nu avut rezultatele dorite de către instituția europeană, relatează capital.ro.
Comisia Europeană a precizat că Ungaria nu a îndeplinit jaloanele pentru PNRR. Este vorba despre 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiţionalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie și care se referă, în special, la eficacitatea autorităţii de integritate nou înfiinţate şi la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală. Presa internațională mai scrie că executivul european a decis să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar prin ataşarea a 27 de condiţii, care includ cele 17 măsuri anticorupţie, precum şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei, scrie France Presse.
Presa internațională notează că Ungaria a blocat mai multe dosare europene, fiind vorba despre planul comun de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro și impozitul minim pe profiturile multinaționalelor, însă Guvernul de la Budapesta spune că nu are nicio legătură cu acesta, titrează capital.ro.
De asemenea, Ungaria se opune și unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, țară cu care menține legăturile, rămânând singura țară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această Alianţă.
Ungaria urma să primească 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE, însă Comisia Europeană va cere părerea statelor membre cu privire la acest aspect. Surse europene spun că propunerea Comisiei Europene vine pe fondul presiunii Parlamentului European și că statele membre au timp până pe 19 decembrie să se pronunțe în acest sens.
În luna aprilie a acestui an, împotriva Ungariei a fost lansată o procedură destinată să protejeze bugetul european de încălcări ale statului de drept. Procedura a fost o premieră în blocul comunitar și a venit pe fondul neregulilor sistematice în atribuirea contractelor publice și deficiențelor în domeniul urmăririi penale şi luptei împotriva corupţiei.
Surse: g4media.ro, capital.ro
Foto: romaniatv.ro
CITEȘTE ȘI: CE: Produsele din tutun încălzite aromatizate vor fi interzise
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană