• Primul ghid important al Academiei Americane de Pediatrie privind tratarea obezității infantile, în aproape 15 ani a stârnit criticile părinților.
• O sugestie regăsită în primele pagini ale studiului, și anume administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate la copii de numai 14 ani, a generat discuții aprinse.
• „Obezitatea ar trebui să fie considerată o boală cronică și pediatrii ar trebui să adopte aceeași abordare pe care o adoptă pentru alte afecțiuni comune, precum astmul și diabetul”, susțin, însă, cercetătorii pentru echitate în sănătate pediatrică.
Academia Americană de Pediatrie a elaborat primului său ghid privind metodele de a trata obezitatea infantilă, din ultimii 15 ani. Documentul a stârnit controverse și discuții prin sugestia regăsită în primele pagini ale studiului: administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate la copii de numai 14 ani.
Academia a primit și reacții de negative de la sute de părinți și profesioniști din domeniul sănătății îngrijorați cu privire la efectele mentale și fizice pe termen lung ale unor astfel de tratamente în timp ce corpul lor este încă în creștere.
Medicii consideră că noile sugestii se concentrează pe destigmatizarea obezității și pe încurajarea unei îngrijiri care abordează lipsa accesului la nutriție, sprijinul emoțional, provocările sistemice și genetica mai mult decât scăderea kilogramelor.
Dr. Raquel Hernandez, director al Centrului de cercetare pentru echitate în sănătate pediatrică de la Johns Hopkins All Children's Hospital, consideră că noile orientări reprezintă un început „mult așteptat" în abordarea stigmatizării și a inechităților din trecut în modul de a trata obezitatea. „Aceste linii directoare fac primul pas către mesajul că obezitatea ar trebui să fie considerată o boală cronică și că pediatrii ar trebui să adopte aceeași abordare pe care o adoptă pentru alte afecțiuni comune, precum astmul și diabetul", spune ea pentru Rolling Stone.
„Alegerea tratamentelor, a medicamentelor și a intervențiilor chirurgicale sunt opțiuni. Și o mulțime de oameni se lasă prinși de medicamente și intervenții chirurgicale, dar dacă citești ghidurile, acestea sunt doar pentru copiii care îndeplinesc anumite criterii”, a precizat ea.
CITEȘTE ȘI: VACCINAREA ANTIGRIPALĂ, ȘI ÎN FARMACII. LISTA UNITĂȚILOR AUTORIZATE PÂNĂ ÎN PREZENT
O mare parte din reacții s-au concentrat în jurul ideii că tinerii care au nevoie de timp pentru a crește, sau care sunt pur și simplu mai mari vor fi împinși să ia medicamente pentru slăbit și, eventual, să dezvolte tulburări de alimentație atunci când sunt tratați necorespunzător în ceea ce privește obezitatea.
O altă preocupare este că noile orientări folosesc metode depășite, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC), pentru a determina ce copii au nevoie de intervenție.
Cercetătorii susțin că intervențiile medicale precum pastilele și intervențiile chirurgicale nu sunt necesare pentru majoritatea copiilor, dar pledează pentru medicamente pentru pierderea în greutate sau intervenții chirurgicale bariatrice, cum ar fi manșonul gastric sau bypass-ul, în cazuri severe.
În același timp, o abordare greșită din partea pediatrilor poate avea efecte grave asupra sănătății mintale a copilului obez care va dezvolta tulburări de alimentație pe fond emoțional, în loc să le vindece pe cele care au dus la acumularea celor care au dus la o greutate mult prea mare.
Cu toate acestea, schimbările considerate progrese de către comunitatea medicală au continuat să se lovească de critica societății, care crește încet-încet, față de fatphobia și cultura dietei.
Mai multe pe adevărul.ro
CITEȘTE ȘI: FLURONA, DUBLA INFECȚIE CU GRIPĂ ȘI SARS-COV-2, CONFIRMATĂ ÎN ROMÂNIA
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană